eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az orvosoknak kezd elegük lenni

Sietős MÁV-beszerzés a tavaszi választások előtt, Végóráit éli a hazai gyógynövényipar, Kikerülhet a háziorvosi adatbázisból az, aki régen nem volt orvosánál. Szemle a reggeli lapokból.

Népszabadság

A munkaügyi perek döntő többségét azok kezdeményezik, akiket elbocsátottak. A bírósági statisztikákból az is kiderül, hogy emellett viszonylag gyakran nyújtanak be keresetet betegség vagy munkahelyi baleset esetén, de ha nincs nagyobb baj, a munkavállalók általában szó nélkül tűrik a sérelmeket. Nem tiltakoznak, ha nincs szerződés, ha zsebbe fizetnek, ha a törvényes munkaidőnél többet kell dolgozniuk, hiszen mindennél fontosabb, hogy egyáltalán legyen munka.

A Normafától a Moszkva térig a jelenleginél gyorsabban járna a jövő fogaskerekűje, amely ráadásul nemcsak saját pályáján, hanem a hagyományos síneken is képes lenne közlekedni. Mindez néhány éven belül meg is valósulhatna, ha a főváros pályázna az európai gazdasági térség 85 százalékos támogatására.

Magyar Nemzet


A MÁV Zrt. legújabb, hirdetmény nélküli tárgyalásos motorvonattenderén az idő rövidsége miatt csak a már kész dokumentumokkal rendelkező Bombardier tudott részt venni. A 11 milliárd forint értékű tendert a múlt hét pénteken indították, a beadási határidő azonban e héten hétfő délután le is járt. Előzmény, hogy a korábbi tenderen vesztes Bombardier 10 olyan motorvonatot ajánlott fel megvételre a MÁV-nak, amelyet az osztrák szövetségi vasút nem vett át.

A lap egy másik cikke a hazai gyógynövénytermesztés gondjaira hívja fel a figyelmet. Az írás szerint ugyanis a nemrég még jelentős hírnévvel büszkélkedő ágazat a támogatási rendszer hiányosságai miatt egyre nagyobb hátrányba kerül az európai piacon. Pedig az ország természeti adottságait és hagyományait követve ezen a területen az egyik európai nagyhatalom lehetne Magyarország.

Napi Gazdaság

A lap arra figyelmeztet, hogy egy 1999-es rendelet alapján kikerülnek a háziorvosi adatbázisból azok a páciensek, akik az előírt időkereten belül nem látogatnak el orvosukhoz. Eddig nem jelentették ki a távol maradókat, most azonban ellenőrzést és szankciókat ígér az OEP. Egy átlagos, 1.500 fős praxis esetében ez 300 paciens, illetve az utánuk járó finanszírozás kiesését jelenti, ami a háziorvosok szerint ellehetetleníti a körzetek működését.

A lapban arról is olvashatnak, hogy a gazdasági tárca tervei szerint már a következő év elején elindulhat az elektronikus díjfizetési rendszer az autópályákon és az egyes autóutakon. Néhány hónapon belül megjelenhet az erre vonatkozó közbeszerzési pályázat is.

Világgazdaság

A lap szerint két nagy, egy közepes és egy kisebb méretű, franchise-rendszerben terjeszkedő hálózat verseng a hazai ingatlanpiacon. Az idén további néhány tucat új franchise partnert szeretnének megszerezni maguknak a vezető hálózatok. Ezzel elérhetik, hogy a várhatóan több mint 140 ezer új vagy használt lakást érintő ügyleteknek immár több mint a fele rajtuk keresztül történjen.

A lap arról is ír, hogy visszaélésekre bukkant az OEP a háziorvosi és fogorvosi rendelők fejlesztésére felvett 15,5 milliárd forintos állami támogatás felhasználásában, ezért befagyasztotta a forrást, és csak a márciusban záruló ellenőrzések után döntenek a támogatás további sorsáról. Az orvosi kamara vitatja a lépést, mert véleményük szerint így tovább romlik a praxisok vonzóképessége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×