eur:
392.17
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Halálcsapda: cáfol a magyar rendőrség

Nem emelkedett, hanem csökkent a halálos balesetek száma Magyarországon közölte az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Pausz Ferenc azután beszélt erről, hogy az Európai Bizottság héten nyilvánosságra kerülő jelentésében azt állítja : Magyarországon 2001 óta öt százalékkal emelkedett a halálos balesetek száma.

Az Európai Bizottság jelentése szerint az unió tagországai között Franciaországban az elmúlt öt évben egyharmadával csökkent a halálos közúti balesetek száma, az új tagállamok esetében azonban fordított folyamat figyelhető meg. Magyarországon például öt százalékkal emelkedett a halálos közúti balesetek száma, ami a második legrosszabb adat.

ORFK: kevesebb a halálos baleset

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti osztályának vezetője nem ért egyet az Európai Bizottság jelentésével. Pausz Ferenc szerint 2001 és 2005 között ingadozó képet mutat a statisztika. De 2003-ban és 2005-ben is csökkent a halálos közúti balesetek száma - közölte Pausz Ferenc.

"A 2001 és 2005 közötti időszak alatt vizsgáltuk a halálos balesetek számának alakulását. Egy kisebb ingadozástól eltekintve majdnem stagnál az adat, 2003-tól pedig folyamatos a csökkenés" - fogalmazott az ORFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Rossz utak és jó autók

Az Európai Bizottság jelentése a halálos balesetek emelkedése mögött a rossz utak és a rendszerváltás után a volt kommunista országokban lezajlott gépjárműcsere együttes jelenlétét látja. Pausz Ferenc ezt nem így látja, szerinte ugyanis a balesetekért elsősorban a gépjárművezetők okolhatók.

" A balesetek 80-90 százalékát járművezetői vagy közlekedői hibára lehet visszavezetni" - jelentette ki az ORFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Az Európai Bizottság várhatóan jövő hónapban vitatja meg a jelentést. A 2004-ben csatlakozott országoknak valószínűleg javasolni fogják az utak fejlesztését és a büntetési tételek szigorítását. Magyarországon a tavalyinál várhatóan több fokozott közúti ellenőrzés lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×