eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A választások után adóemelés?

Nem úszható meg az őszi adóemelés, szakértők szerint legalább 1200 milliárd forintnyi bevételnövelésre van szüksége az államnak. Vérhiány nincs Magyarországon, szállítási gondok viszont igen.

A Világgazdaság szerint nem úszható meg az adóemelés. Bár a kampány ígérgetésekről szól, egyértelmű, hogy a választások után kiigazításokra lesz szükség, hiszen az állam 12-15 százalékkal többet költ, mint amennyit bevételei alapján megengedhetne magának. Szakértők legalább a GDP 5,5 százalékára, 1200-1300 milliárd forintra teszik az államháztartás stabilitásához szükséges kiigazító lépéseket. Nem kerülhető el az adóemelés sem. A 15 és 20 százalékos kulcs egységesítése évi 170-190 milliárd forintot hozhat, az ötszázalékos kulcs megduplázása 20 milliárdos pluszbevételt jelentene.

A Népszabadság arról ír, hogy vérhiány ugyan nincs jelenleg Magyarországon, szállítási okok miatt mégis sokszor az utolsó pillanatban jut el a vér műtőbe. Ennek oka, hogy nem egyenletes a vérfelhasználás : vagy hirtelen kell túl nagy mennyiség, vagy intézmények jelentenek későn, hogy apad a készületük. Az Országos Vérellátó Szolgálat vezetője ezért arra kéri az intézményeket és orvosokat, hogy hetekkel előre, időben jelentsék, mikor, mennyi vérre van és lesz szükségük.

A Napi Gazdaság írása szerint a Budapest Airportot is üzemeltető cégre egy brit befektetési társaság is szemet vetett. Szerdán egy spanyol cég ismerte el, hogy ajánlattételre készül, aminek eredményeként a Budapest Aiport részvény árfolyama két nap alatt több mint 20 százalékkal emelkedett. Az elemzők szerint nem lenne meglepetés ha például egy francia vagy egy ausztrál cég közeledése sem.

A Magyar Nemzet információi szerint Bochkor Gábor és Palik László részvétele sem segített a tavalyi kecskeméti repülőnapon, a rendezvény a 3500 forintos belépők ellenére is tetemes hiánnyal zárt. A veszteségről üzleti titkokra hivatkozva nem nyilatkoznak, pedig a repülőnap több száz milliós költségeit egy állami tulajdonú cég teremtette elő. A rendezvény belépőjegyeinek árából, a közreműködői támogatásokból, a kiállítási helyek bérleti díjából 332 millió forint összbevételük származott a szervezőknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×