eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Batiz: a 14. havi nyugdíj "jól hangzik, de igazságtalan"

Nincs meg a pénzügyi fedezete a 14. havi nyugdíj bevezetéséről szóló fideszes javaslatnak - mondta a kormányszóvivő. Batiz András arra reagált, hogy Áder János, a nagyobbik ellenzéki frakció vezetője vasárnap bejelentette: hétfőn az Országgyűlés elé terjesztik az új juttatásról szóló javaslatukat. Az MSZP szerint a javaslat blöff.

Áder János, a fideszes képviselőcsoport vezetője közölte: a nagyobbik ellenzéki frakció kezdeményezi, hogy az Országgyűlés térjen el a házszabálytól. Ez lehetővé tenné, hogy a parlament még hétfőn törvényt hozzon az új juttatásról.

A frakcióvezető elmondta, hogy a 14. havi nyugdíjat a 13.-hoz hasonlóan vezetnék be, vagyis évente egyheti nyugdíjjal bővülne az idősek juttatása négy esztendőn keresztül.

"A Fidesz a törvényjavaslattal garantálni szeretné, hogy bárki alakít tavasszal kormányt, a 14. havi nyugdíj bevezetése megtörténik" - mondta Áder János.

"Jól hangzó, de igazságtalan"

Jól hangzó ígéret a Fidesz 14. havi nyugdíjra vonatkozó javaslata, ám ennek nincs meg a pénzügyi fedezete, és igazságtalan is lenne a nyugdíjas társadalommal szemben - mondta Batiz András.

A kormányszóvivő szerint a Fidesz javaslatával szemben a kormány e területen tett lépései, amelyről a parlament már decemberben törvényt alkotott, a nyugdíjrendszer igazságtalanságait korrigálja a következő öt évben.

Ennek fedezete mai értéken az öt évre 130 milliárd forint. Ez az összeg rendelkezésre áll. A kormány nyugdíjkorrekciós programja 2,5 millió idős embert érint - mondta Batiz András.

A nyugdíjkorrekciós program nyugodtan tekinthető a 14. és 15. havi nyugdíjnak. Ezt a törvényt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nem szavazta meg - tette hozzá az InfoRádiónak adott nyilatkozatában.

A kormányszóvivő szerint a kabinet programja nagyjából egyhavi nyugdíjnak megfelelő összeget, 50-52 ezer forintot ad pluszban a szokásos emelésen felül. A legnehezebb helyzetben lévők ennél is többet, nagyjából kéthavi nyugdíjat kapnának.

Az ellenzék javaslata differenciálás nélkül adna keveset, a kormányé minél több embernek adja a lehető legtöbbet - mondta Batiz András.

"Blöff"

Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese szerint a Fidesz javaslata "választási blöff".

Az MSZP nem támogatja az igazságtalan nyugdíjrendszer konzerválását - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×