eur:
394.27
usd:
369.28
bux:
65533.27
2024. április 23. kedd Béla

Külföldre menekülnek karácsonyi bevásárlásra - Magyarország is érintett

A karácsonyi ünnepekre szánt élelmiszereket továbbra is megéri a szomszédos országokból beszerezni a szlovákoknak, a régióban ugyanis még mindig a szlovákiai üzletek a legdrágábbak. Magyarországon és Csehországban az élelmiszerekhez átlagosan 9 százalékkal olcsóbban lehet hozzájutni, Lengyelországban pedig csaknem harmadával olcsóbbak az árak, mint északi szomszédunknál.

Szlovákiában aki nem lakik messze a határtól, és megteheti, hogy autóba ül, szinte biztos, hogy a karácsony előtti nagybevásárlást a határ túloldalán lévő valamelyik bevásárlóközpontban vagy piacon ejti meg. A visegrádi régióban ugyanis még mindig a szlovák kereskedők veszik ki a legtöbb pénzt a vásárlók tárcájából.

Igaz ugyan, hogy a szomszédos országok üzletei már nem annyira vonzók, mint korábban, hiszen az elmúlt időszakban a cseh koronával, a lengyel zlotyval és a forinttal szemben is gyengült az euró, ám az értékvesztés még így sem akkora mértékű, hogy ne érné meg a szlovákoknak a határ túloldalán bevásárolni. A Postabank elemzése rámutatott, hogy

az élelmiszer továbbra is Szlovákiában a legdrágább,

Magyarországon és Csehországban ehhez átlagosan 9 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá a szlovák vásárlók, Lengyelországban pedig csaknem a harmadával alacsonyabbak az árak.

Az osztrák Hainburg bevásárlóközpontjában sem hallani mást, szinte csak szlovák szót. A Pozsonytól mindössze 20 percnyi autóútra fekvő kisváros üzletei elsősorban a minőségi termékekkel tudják átcsábítani a pozsonyiakat, akik számára már a mosonmagyaróvári piac is legalább annyira vonzó, mint az otthoni. A Pluska című szlovák hetilap szerint azért, mert nagyon jó az ár-érték arány, a házi készítésű élelmiszerek finomak, ráadásul a mosonmagyaróvári kofák már a szlovák alapkifejezéseket is ismerik.

Szlovákiában a tavalyihoz képest 6 százalékkal növekedtek az élelmiszerárak. Ez azonban csak az átlag, több termék – például a vaj, a tojás és a sertéshús – ára ennél jóval nagyobb ütemben nőtt. Mintegy 13 százalékkal drágább az egy évvel korábbihoz képest a tej, nem beszélve a tojásról, amely 37 százalékkal kerül többe a tavalyinál.

Az előzetes hírek szerint idén drágább lesz a karácsonyi hal is a szlovákoknál. Míg tavaly egy kilogrammnyi élő ponty ára nagyjából 3,70 és 3,90 euró között mozgott, idén ez meghaladhatja a 4 eurót, a fővárosban pedig még ennél is magasabbra kúszhat az ár. Szlovákia a karácsonyi ponty esetében ráadásul behozatalra szorul. A tenyésztők a hazai kereslet nagyjából ötödét képesek kielégíteni, az importhal 90 százaléka Csehországból, a többi Magyarországról származik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

A szolgáltatások inflációja messze meghaladja az inflációs célt, a jelenség hátterében pedig legalább részben az a "rossz szokás" áll, hogy a szolgáltató szektor szereplői az előző évi átlagos infláció alapján áraznak. Magyarországon két körben is újra emelkedésnek indulhat az infláció, és az éves árváltozás mozgása hatással lehet az inflációs várakozásokra is – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Az elemző szerint nagy inflációs kilengésekre kell számítani a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×