eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

Gattyán György pártja maradt a legtöbb ajánlóívvel adós

Országosan 9300 ajánlóívet nem vittek vissza a jelöltek, jelölőszervezetek az ajánlásgyűjtés után – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Az országgyűlési képviselők választásán csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek a választókerületükben élőktől ötszáz érvényes ajánlást. A jelöltek és jelölőszervezetek csak a választási irodák által kiadott íveken gyűjthették az ajánlásokat. A jelöltek, jelölőszervezetek február 25-én 16 óráig gyűjthették az ajánlásokat, az íveket ezután vissza kellett vinniük a választási irodákba.

Az összes olyan ajánlóívet, amely nem üres, február 25-én 16 óráig kellett visszaszolgáltatni, azokat pedig, amelyek nem tartalmaztak ajánlást, legkésőbb február 26-án 16 óráig.

Az NVI összesítése szerint az országos nemzetiségi önkormányzatok valamennyi felvett ajánlóívet határidőben visszaszolgáltatták.

A jelöltek, illetve jelölőszervezetek országosan összesen mintegy 9300 ajánlóívet nem vittek vissza a választási irodákba, az illetékes választási bizottságok ezért ívenként ezer forint bírságot szabtak ki rájuk.

Az NVI összesítése szerint

  • a független jelöltek 1729 ívet nem vittek vissza, az ismertebb pártok, illetve a legtöbb ívvel elszámolni nem tudó pártok közül
  • a Megoldás Mozgalom 1561,
  • a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 1176,
  • a Zöldek, A Normális Emberek Pártja 700,
  • a Le az Adók 75%-ával Párt 446,
  • a Magyar Munkáspárt - Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom 384 ívet nem vitt vissza.
  • A Mi Hazánk Mozgalom 278,
  • a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd 193,
  • a Normális Élet Pártja 79,
  • a Fidesz-KDNP 30 ívet nem szolgáltatott vissza határidőre.

2018-ban vissza nem vitt ívenként tízezer forint bírságot szabtak ki a választási bizottságok, összesen több mint 730 millió forint értékben, de ennek döntő részét még nem sikerült behajtania az adóhivatalnak.

Még egy hetük van a nemzetiségeknek

Még egy hétig, március 18-án 16 óráig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok a választópolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választáson pártlista helyett nemzetiségük listájára kívánnak szavazni.

A február 26-ai határidőig a roma kivételével mind a 12 nemzetiség országos listát állított, ezeket a Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba is vette. Ez azt jelenti, hogy a roma nemzetiség kivételével valamennyi nemzetiségnek lesz szavazati joggal nem rendelkező szószólója az új Országgyűlésben, ha legalább egy érvényes szavazat érkezik a listájukra április 3-án.

Ha pedig egy nemzetiség megkapja a pártok listás mandátumszerzéséhez szükséges szavazatszám negyedét, a nemzetiség kedvezményesen juthat országgyűlési mandátumhoz. 2018-ban 23 831 szavazatra volt szükség a kedvezményes mandátumhoz, a német nemzetiség listájára ennél több szavazat érkezett, így képviselőt küldhettek az Országgyűlésbe.

A nemzetségek listájára azonban csak azok voksolhatnak, akik március 18-án 16 óráig kérik nemzetiség névjegyzékbe vételüket.

Egyelőre valamivel több mint 74 ezren jelezték, hogy nem párt-, hanem nemzetiségi listára kívánnak voksolni a parlamenti szavazáson.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a legtöbben - több mint 32 ezren - a német nemzetiség tagjai közül kérték regisztrációjukat az országgyűlési választásra kiterjedő hatállyal. A horvátok közül valamivel több mint 2300-an, a szlovákok közül 1600-an regisztráltak. A többi nemzetiségnek egyelőre 1500-nál kevesebb regisztráltja van.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×