eur:
395.31
usd:
371.18
bux:
65093.91
2024. április 19. péntek Emma
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az NVI budapesti székházában tartott sajtótájékoztatón az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án.
Nyitókép: Soós Lajos

Kifogást nyújtott be az MSZP a választási iroda és az elnöke ellen

Kifogást nyújtott be az MSZP a Nemzeti Választási Bizottsághoz, mert a párt szerint a Nemzeti Választási Iroda és elnöke, Pálffy Ilona törvénysértő módon akadályozza, hogy a szocialisták megtudhassák, mi történt a számítógépes választási rendszerrel április 8-án.

A választás napján az Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszerében tapasztalt problémák feltárása érdekében az MSZP kedden hivatalosan az iroda vezetőihez fordult. Azt kérjte, hogy fogadják szakértőiket, biztosítsanak betekintést a választás napján keletkezett dokumentumokba, és adjanak részletes tájékoztatás a vasárnap meghozott döntésekről. Mivel ezt a kérelmüket elutasították, a szocialisták nevében Tóbiás József pártigazgató kifogási kérelemmel fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz az NVI és elnökének törvénysértő tevékenysége miatt.

A beadvány szerint a választás napján az NVI honlapján eltérő, egymásnak ellentmondó adatok jelentek meg a névjegyzékben szereplők és a szavazók számáról. Ehhez képernyőfotókat is mellékeltek, mert ez a párt szerint felvetette annak a gyanúját, hogy az NVI által működtetett informatikai rendszerbe külső beavatkozás történhetett.

Ennek tisztázására szerettek volna magyarázatot kapni, illetve betekintést nyerni az informatikai rendszer elektronikus naplójába, de erre nem kaptak lehetőséget. Ezzel szerintük sérül a választás tisztasága, ezért azt kérik az NVB-től, hogy állapítsa meg a jogsértések tényét; és tiltsa el a Nemzeti Választási Irodát és annak elnökét a további jogsértéstől, kötelezze az NVI elnökét a kért adatok kiadására, a naplóállományok átadására, továbbá kötelezze arra, hogy biztosítsa az informatikai rendszer naplóadatainak megtekintését, valamint állítsa helyre a választási honlap működését.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×