eur:
370.17
usd:
344.90
bux:
47515.68
2023. május 30. kedd Janka, Zsanett
Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az intézet Magyarországról szóló külföldi média-megjelenésekről készített elemzésének bemutatóján a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2014. február 6-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Mráz Ágoston Sámuel: a végeredmény a helyi pártrendszertől függ

Az InfoRádiónak nyilatkozva Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója azt mondta, hogy bár sem a Fidesz, sem az ellenzék nem számított kétharmadra, a magas részvétel miatt a parlament legitimitása mégis nagyon erős. A kormányoldalon a következmény a folytatás, az ellenzéki oldalon pedig a teljes átalakulás.

Csaknem 70 százalékos részvétel mellett nyert minden bizonnyal kétharmados többséggel a Fidesz-KDNP párszövetség az országgyűlési választásokon.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint meglepetés történt. Bár voltak olyan közvéleménykutatások, amelyek egyértelmű Fidesz-vezetést jeleztek, de kétharmados győzelemre sem a Fidesz, sem az ellenzék nem számított.

"A magas részvétel okán nagyon erős a legitimitása ennek a parlamentnek és ennek a kétharmadnak, ami mind belföldön, mind nemzetközileg megkérdőjelezhetetlenné teszi az eredményt.

A következmény a Fidesznél a folytatás lesz, az ellenzéki oldalon pedig egy teljes átalakulás" - tette hozzá a Nézőpont Intézet vezetője.

Budapest és vidék

Vidéken tarolt a Fidesz, míg az ellenzék a fővárost uralta. Mráz Ágoston Sámuel szerint túlzás lenne azt állítani, hogy az ország kettészakadt volna vidékre és fővárosra. Más a pártrendszere a fővárosnak, és más a vidéki Magyarországnak.

Budapesten kétpártrendszer van, vidéken pedig centrális erőtér

- mondta az elemző

"Budapest kétpártrendszerében a baloldal és a Fidesz küzd egymással, ott a Fidesz 40-50% közötti eredménye nem elegendő a mandátum megszerzéséhez, viszont a centrális erőtérben, ahol kétoldali ellenzéke van, ott a legtöbb helyen elegendő" - tette hozzá Mráz Ágoston Sámuel.

A Nézőpont Intézet vezetője szerint nemcsak az meglepetés, hogy a relatív többséget sikerült megszereznie a Fidesznek számos választókerületben, hanem az is, hogy az abszolút többséget is megszerezte. Megemlítette, hogy talán mégsem olyan nagy meglepetés az eredmény, visszagondolva a 2016-os népszavazásra, amikor 3,2 millió választópolgár biztosította támogatásáról a Fideszt és a kormányt.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette, hogy nem csak a vidéki Magyarországot tudta mozgósítani a Fidesz, a fővárosban is rengeteg választópolgár támogatta a kormánypártokat.

"Én azt a következtetést vonnám le, hogy a Fidesz támogatottsága általános, a végeredmény pedig a helyi pártrendszertől függ" - summázta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

A hétvégén Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök megállapodásra jutott az amerikai adósságplafon kérdésében, azonban a történetnek ezzel még nincs vége - republikánus törvényhozók egy csoportja hétfőn közölte, hogy ellenezni fogják megállapodást, így továbbra is maradt egy bizonytalansági faktor az egyenletben. Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdéken sem látszott öröm a megállapodás kapcsán, így eleinte óvatos és lefelé mutató mozgások voltak a kontinensen, a nap végére pedig alaposan elromlott a hangulat, a legnagyobb esést a brit tőzsdén láthattuk a vezető börzék közül. Az olajár is nagyot esik ma elsősorban a hétvégén megrendezésre kerülő OPEC+ ülésre készülve, de az amerikai adósságplafon-vita körüli bizonytalanságnak is van hatása az árfolyam alakulására. A tengerentúli tőzsdéken hamar elfogyott a kezdeti lendület, kisebb esést láthatunk most.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×