INFORÁDIÓ 
2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina

választás 2018

jobbik

lmp

egyeztetés

Nem jött létre megállapodás a Jobbik és az LMP közt

Infostart

Nincs „borsókúti paktum”, vagyis nem jött létre megállapodás a Jobbik és az LMP közt – közölte a hétfő esti találkozóról Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Szél Bernadett szerint "a baloldal irányából a jobboldal irányába nem történt meg az a közeledés, ami ahhoz kell, hogy kormányváltás legyen Magyarországon április 8-án".

A találkozót az M3-as autópálya mentén egy benzinkútnál, a borsókúti pihenőhelyen hozták össze. Hétfőn Vona és Szél is országjáráson voltak, Mátrafüreden, illetve Debrecenben végeztek a saját kampányeseményükkel, ezután találkoztak útközben - írja a 444.hu. A lap fotókat is közöl a benzinkúti beszélgetésről.

Nem jött létre megállapodás a Jobbik és az LMP közt – számolt be a hétfő esti találkozóról a Hír TV reggeli műsorában Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Az M3-as autópálya borsókúti pihenőjében létrejött találkozón Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az LMP társelnökei arra tettek kísérletet, hogy rávegyék a Jobbikot, működjön együtt más pártokkal, hogy az egyéni választókerületekben teljes legyen a koordináció a fideszes jelöltekkel szemben - idézi a műsort az mno.hu.

Az LMP irányába nyitottak vagyunk – mondta Vona –, kell is tárgyalni, hiszen sok rendszert, problémát rendbe kell tenni, és lehet, hogy a Jobbiknak és az LMP-nek közösen kell megtenni.

A Jobbik ugyanakkor egyedül indul a választásokon, nem kíván együttműködni a „XX. századi pártokkal”,

és helyi szinten sem kíván megállapodásokat kötni. A találkozóról azt mondta: nem egyéni körzetekről, hanem általában a Jobbik és az LMP viszonyáról volt szó, ő pedig kifejtette, egyáltalán nem is egyértelmű, hogy a Jobbik visszalépése esetén a szavazóik az LMP-re szavaznának, a dolog ennél bonyolultabb.

Vona szerint egy dologban értettek csak egyet az LMP-vel: nem a pártok koordinációja a döntő szempont, hanem a magas részvétel,

ugyanis 70százalék körüli részvétel esetén a Fidesz kisebbségbe kerül. „Mindenkinek el kell vinni minél több embert, nem csak hármat” – mondta Vona, aki felszólította a baloldali pártokat: „ne ezzel foglalkozzanak, ne játsszák ezt a szappanoperát!”

A műsorban Vonát megkérdezték arról is, hogy képviselőjelöltjük, Farkas Gergely egy hangfelvétel tanúsága szerint pénzt ajánlott az LMP-s riválisának a visszalépésért cserébe. A borsókúti találkozón szerinte szó volt erről is, és „mindkét fél kellemetlenül érezte magát emiatt”. Vona szerint ugyanakkor komolytalan volt a felvetés, semmiféle megvesztegetés nem történt, de valóban kellemetlen a helyzet, mert félreérthető. A felvétel kiszivárogtatásáról azt mondta: nem mindenki a kormányváltásban érdekelt, akár az ellenzék soraiban sem.

A Lehet Más a Politika (LMP) miniszterelnök-jelöltje Debrecenben, sajtótájékoztatón a DK-val és az MSZP-Párbeszéddel történt egyeztetés kapcsán kérdésre válaszolva azt mondta: számukra azért volt jelentős a találkozó, mert

kiderült, hogy amit a DK elnöke az egyeztetésről bejelentett, azt nem gondolta komolyan.

A zárt tárgyaláson világossá tette, hogy nincs meg a kormányváltáshoz feltétlenül szükséges közeledés - tette hozzá Szél Bernadett, megjegyezve: neki hétfő estig van mandátuma, hogy tárgyaljon ellenzéki vezetőkkel arról, létre tudják-e hozni azt a fajta együttműködést, ami Magyarországon a kormányváltást húsz nappal a választás előtt reális célként tudja kitűzni. Ennek szellemében a debreceni sajtótájékoztatóját és lakossági fórumát követően késő este ül le Vona Gábor Jobbik-elnökkel tárgyalni, aminek az eredményét kedden tárja a nyilvánosság elé - írja az MTI.

A "sorsközösségben, de nem értékközösségben" lévő ellenzék együttműködésének fontosságára utalva megjegyezte: "a hivatalban lévő miniszterelnök a saját nemzeti ünnepünkön fenyegetett politikai, jogi és morális elégtétellel".

"Én nem szeretném azt, ha Magyarország miniszterelnökének április 8-án olyan helyzete legyen, hogy ezeket a fenyegetéseket valóra tudja váltani. Én ezen dolgozom" - jelentette ki az LMP társelnöke.

Szél Bernadett debreceni sajtótájékoztatóján bejelentette: az LMP vállalja, hogy "kormányon az ápolási díjat fölviszi a minimálbér szintjére, és rendes foglalkoztatási jogviszonnyá teszi".

Az LMP miniszterelnök-jelöltje - mint kifejtette -

azt tapasztalta, hogy a szociális intézkedések azok, amelyekkel a kormányzást kezdeni kell,

mert "szociális vonatkozásban nagyon sok hátralépés történt az elmúlt években".

A beteg hozzátartozóikat otthon ápolók díjának felemelése és foglalkoztatási jogviszonyként való elismerése mellett a családi pótlék 30 százalékos, egyszülős családokban 45 százalékos azonnali emelését, a központi forrásból finanszírozott lakhatási támogatás visszaállítást és a rászorultsági alapon járó rezsitámogatást említette az első intézkedéseik között.

Hozzátette: annak érdekében, hogy a szülők tudják támogatni a felsőoktatásban tanuló gyerekeiket, kormányra kerülve a családi pótlékot és a családi adókedvezményt "megtarthatják a családok a fiatalok 24 éves koráig".

A kormányváltáshoz hiteles jelöltek kellenek, s az összefogáshoz önmérséklet kell, hogy képesek legyenek egymással szóba állni a politikusok az ellenzéki oldalon - mondta Szél Bernadett Debrecenben.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018