eur:
396.02
usd:
354.66
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
BERLIN, GERMANY - JANUARY 11: Economy and Climate Minister Robert Habeck points to a graph showing Germanys past and projected greenhouse gas emissions as he outlined the federal governments accelerated plan for reaching national climate goals on January 11, 2022 in Berlin, Germany. The new federal coalition government of Social Democrats (SPD), Greens and Free Democrats (FDP) says current shortcomings in climate policies will mean that Germany will likely not attain its short-term climate goals and that an accelerated approach is necessary.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

Kicsorbult a német "gázkalapács", fejcsere jön a német Zöldeknél

Németországban lemond a Zöld párt vezetése. Mindezt a siralmas választási szereplésekkel indokolják – bár híradások már egy éve is a párt válságáról szóltak.

A német Zöldek nyomására az exportorientált gazdaságú Németország feladta az atomenergiát, majd az Ukrajna elleni orosz invázió után az olcsó földgázt is. Emellett pedig tervbe vette a gáztüzelésű kazánok kiiktatását.

Most azonban a kormánykoalícióban két miniszterrel részt vevő Zöldek párt vezetői válságba került. Ahogy Omid Nouripour társelnök közölte, „arra jutottunk, hogy új kezdetre van szükség”. Ezért ő és a párt másik vezetője, Ricarda Lang novemberben leköszön a tisztségéről. Okként a súlyos tartományi választási szerepléseket nevezték meg – a legutóbbi, brandengburgi voksoláson a Zöldek az 5 százalékos küszöb alá esett. Hasonló történt korábban Thüringiában, Szászországban pedig épphogy 5 százalék felett maradt.

Korábban pedig az európai parlamenti választások is arra utaltak, hogy vészesen fogy a Zöldek támogatottsága. A korábbi 20,5 százalékos szavazati arány idén nyárra 12 százalékra esett vissza.

„A brandenburgi eredmény annak bizonyítéka, hogy az évtized legsúlyosabb válságát éli át a párt” – ismerte el Nouripour. Lang ehhez azt tette hozzá, hogy „új arcok kellenek, akik kivezetik a pártot a krízisből”.

Mint a Deutche Welle megjegyezte, öt év alatt a Zöldek egy olyan pártból, amelynek esélye lett volna Németország következő kancellárját adni, olyan szervezetté esett vissza, amely országos szinten épp összehozza a szavazatok 10 százalékát.

2021-ben még közel 15 százalékkal második volt a koalíciós kormánypártok között a Szociáldemokraták mögött, előtte esélye volt, hogy Németország legerősebb pártja legyen. Mostanra viszont a negyedik helyre csúszott vissza.

Melyek az okok? Nem aratott túl nagy népszerűséget a volt társelnök – jelenleg gazdasági és klímaügyi miniszter – Robert Habeck tervezete a gázkazánok betiltásáról, amelyet a párt klímacéljai vezéreltek. Meg is kapta az ország legnépszerűbb bulvárlapjától, a Bildtől a „gázkalapács” megjegyzést, mivel ellenfelei szerint úgy tűnt, hogy a lakástulajdonosoknak drága költségen kell majd lecserélniük a kazánokat. A nukleáris energia feladása és a Zöldek liberálisabb migrációs politikája is feszültséget szült a koalíciós partnerekkel.

A Bloomberg amerikai hírügynökség szerint a párt már tavaly nyáron is válságban volt. Az akkori pártkongresszuson a tagság keményen nekiment két miniszterüknek, Habecknek és Annalena Baerbrocknak, mert igent mondtak a koalíciós kormány szigorúbb bevándorlási szabályaira.

Közben kívülről azzal bírálták őket, hogy „egy ideológiailag motivált elit” részei – például hiába fontos Németországnak az autógyártás, ők támogatták az új, belső égésű motoros autók közelgő tilalmát. A két vezetőt a novemberi pártkongresszuson megválasztott hattagú tanács váltja fel a tervek szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×