eur:
395.18
usd:
369.47
bux:
71751.01
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Pixabay

Templom és zsinagógák elleni halálos támadások Dagesztánban - 25 halottat emlegetnek a hatóságok

Éjszakai adatok szerint legkevesebb 25 halottja lehet azoknak a dagesztáni támadásoknak, amelyek során fegyveresek egy templomot és zsinagógákat támadtak. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) hétfő délelőtt 15 rendőr és négy civil, köztük egy ortodox pap haláláról, valamint öt terrorista likvidálásáról tett bejelentést. Az SZK szerint a támadókat azonosították.

Az orosz hatóságok terrornak nevezték az észak-kaukázusi Dagesztán két városában történt támadásokat, melyek során ismeretlen fegyveresek két templomot, két zsinagógát és egy rendőrségi ellenőrzőpontot támadtak meg.

A Kaszpi-tenger partján fekvő Derbentben a támadók fegyvertüzet zúdítottak egy templomra és felgyújtottak egy zsinagógát, ami az orosz külügyminisztérium szerint porig égett.

A közlés szerint biztonsági őröket is megöltek. Az Orosz Ortodox Egyház szerint a támadók elvágták egy 66 éves pap torkát.

Szinte ezzel egyidőben érkezett a hír, hogy a 120 kilométerre, északra fekvő Mahacskalában egy rendőrségi ellenőrzőpontra is rálőttek és megtámadták az ottani Nagyboldogasszony ortodox székesegyházat valamint egy zsinagógát.

A támadás idején 19 ember bezárkózott a templomban, őket a dagesztáni belügyminisztérium szerint később biztonságosan evakuálták.

A zsinagógákban a rajtaütések idején nem tartózkodtak hívők. A fegyveresek hét rendőrt is megöltek és összesen 25-en szereztek sebesüléseket. Fényképeken és videókon feketébe öltözött, gépkarabélyos fegyvereseket látni. A Baza Telegram-csatorna szerint két megölt támadó egy helyi körzeti vezető két fia lehetett, egy harmadik pedig az unokaöccse. Az illetékest letartóztatták.

Szergej Melikov, a Dagesztáni Köztársaság vezetője szerint "ismeretlenek próbálták meg megingatni a társadalmi egyensúlyt, de a rendőrök megakadályozták őket ebben. Köztük is vannak áldozatok". Korábban a belügyi szervek arról beszéltek, hogy a támadók az utcákat járták, lövöldöztek és kiparancsolták az embereket az autóikból. A városokban páncélozott harcjárművek is megjelentek, a hatóságok robbanóanyag-hatástalanító szakembereket is bevetettek.

Tudósítók megjegyzik, hogy Dagesztán muszlim többségű tagköztársasága az Orosz Föderációnak, de zsidók is élnek ott.

A már amúgy is feszült helyzet a tavaly októberi Hamász támadások és Izrael Gáza elleni offenzívája után romlott tovább.

Októberben például egy feldühödött tömeg rohamozta meg Mahacskala repterét, egy Izraelből érkezett gép állítólagos zsidó utasai után kutatva. Egy helyi főbérlő pedig kitett egy videót a közösségi médiában, hangsúlyozva, hogy a tulajdonában lévő bérházakban nincsenek zsidók, és nem is fogják engedni, hogy lakásokat vegyenek ki.

Éjszakai híradások szerint a dagesztáni hatóságok "a terrorellenes műveletben" öt támadót megöltek és hajtóvadászatot folytattak a szabadlábon lévők után. Két támadót Derbentben, hármat Mahacskalában lőttek le. A köztársaság vezetője bejelentette, hogy Mahacskalában és Derbentben az operatív harci intézkedések aktív szakasza befejeződött, a nyomozás, az "alvó sejtek" tagjainak felkutatása folytatódik. Azt mondta, hogy a terrortámadást egyebek között külföldről készítették elő.

Márciusban szélsőséges iszlamista fegyveresek rendeztek mészárlást egy moszkvai koncertteremben. Az akcióért az Iszlám Állam egyik ága, az ISIS-K vállalta magára a felelősséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szalai Máté a gázai helyzetről: sem nem háború, sem nem béke

Szalai Máté a gázai helyzetről: sem nem háború, sem nem béke

A palesztin–izraeli konfliktus aktualitásairól, a Hezbollah és Libanon szerepéről, az amerikai elnökjelöltek Izraelhez fűződő kapcsolatáról és Ciprus kapcsán az Európai Unió lehetséges szerepéről is beszélt Szalai Máté Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Jó formában várják a hétvégét a tőzsdék

Jó formában várják a hétvégét a tőzsdék

Kis emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet ázsiában is pozitív hangulat követett, és Európában is határozott emelkedés látszik a kereskedés első szakaszában. Makroadatok tekintetében bőven lesz mire figyelni, hiszen ma publikálják az USA-ban a PCE inflációs, valamint a személyi jövedelmeket és kiadásokról szóló statisztikákat, emellett pedig Európában is érkeznek inflációs számok,valamint Németországban megjelenik a júniusi munkanélküliségi jelentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×