eur:
390.13
usd:
357.43
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: Pixabay

Templom és zsinagógák elleni halálos támadások Dagesztánban - 25 halottat emlegetnek a hatóságok

Éjszakai adatok szerint legkevesebb 25 halottja lehet azoknak a dagesztáni támadásoknak, amelyek során fegyveresek egy templomot és zsinagógákat támadtak. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) hétfő délelőtt 15 rendőr és négy civil, köztük egy ortodox pap haláláról, valamint öt terrorista likvidálásáról tett bejelentést. Az SZK szerint a támadókat azonosították.

Az orosz hatóságok terrornak nevezték az észak-kaukázusi Dagesztán két városában történt támadásokat, melyek során ismeretlen fegyveresek két templomot, két zsinagógát és egy rendőrségi ellenőrzőpontot támadtak meg.

A Kaszpi-tenger partján fekvő Derbentben a támadók fegyvertüzet zúdítottak egy templomra és felgyújtottak egy zsinagógát, ami az orosz külügyminisztérium szerint porig égett.

A közlés szerint biztonsági őröket is megöltek. Az Orosz Ortodox Egyház szerint a támadók elvágták egy 66 éves pap torkát.

Szinte ezzel egyidőben érkezett a hír, hogy a 120 kilométerre, északra fekvő Mahacskalában egy rendőrségi ellenőrzőpontra is rálőttek és megtámadták az ottani Nagyboldogasszony ortodox székesegyházat valamint egy zsinagógát.

A támadás idején 19 ember bezárkózott a templomban, őket a dagesztáni belügyminisztérium szerint később biztonságosan evakuálták.

A zsinagógákban a rajtaütések idején nem tartózkodtak hívők. A fegyveresek hét rendőrt is megöltek és összesen 25-en szereztek sebesüléseket. Fényképeken és videókon feketébe öltözött, gépkarabélyos fegyvereseket látni. A Baza Telegram-csatorna szerint két megölt támadó egy helyi körzeti vezető két fia lehetett, egy harmadik pedig az unokaöccse. Az illetékest letartóztatták.

Szergej Melikov, a Dagesztáni Köztársaság vezetője szerint "ismeretlenek próbálták meg megingatni a társadalmi egyensúlyt, de a rendőrök megakadályozták őket ebben. Köztük is vannak áldozatok". Korábban a belügyi szervek arról beszéltek, hogy a támadók az utcákat járták, lövöldöztek és kiparancsolták az embereket az autóikból. A városokban páncélozott harcjárművek is megjelentek, a hatóságok robbanóanyag-hatástalanító szakembereket is bevetettek.

Tudósítók megjegyzik, hogy Dagesztán muszlim többségű tagköztársasága az Orosz Föderációnak, de zsidók is élnek ott.

A már amúgy is feszült helyzet a tavaly októberi Hamász támadások és Izrael Gáza elleni offenzívája után romlott tovább.

Októberben például egy feldühödött tömeg rohamozta meg Mahacskala repterét, egy Izraelből érkezett gép állítólagos zsidó utasai után kutatva. Egy helyi főbérlő pedig kitett egy videót a közösségi médiában, hangsúlyozva, hogy a tulajdonában lévő bérházakban nincsenek zsidók, és nem is fogják engedni, hogy lakásokat vegyenek ki.

Éjszakai híradások szerint a dagesztáni hatóságok "a terrorellenes műveletben" öt támadót megöltek és hajtóvadászatot folytattak a szabadlábon lévők után. Két támadót Derbentben, hármat Mahacskalában lőttek le. A köztársaság vezetője bejelentette, hogy Mahacskalában és Derbentben az operatív harci intézkedések aktív szakasza befejeződött, a nyomozás, az "alvó sejtek" tagjainak felkutatása folytatódik. Azt mondta, hogy a terrortámadást egyebek között külföldről készítették elő.

Márciusban szélsőséges iszlamista fegyveresek rendeztek mészárlást egy moszkvai koncertteremben. Az akcióért az Iszlám Állam egyik ága, az ISIS-K vállalta magára a felelősséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Elromlott a tőzsdei hangulat, mégis erősödik a forint - Mi történik?

Elromlott a tőzsdei hangulat, mégis erősödik a forint - Mi történik?

Csütörtökön délelőtt is folytatódott a forint trendszerű erősödése a viszonylag kedvező nemzetközi befektetői hangulatban, a dollár gyengélkedése mellett, így 390 alá jutott az euróval szemben, azaz öthetes csúcsra ért a magyar fizetőeszköz. A dollár négyhavi mélypontra süllyedt az euróval szemben Donald Trump újraválasztási esélyeinek növekedése mellett, így a zöldhasúval szemben szintén öthetes csúcsra ért a forint 356 közelében. Ott azonban egy nagyon fontos technikai szint húzódik, ami akár meg is állíthatja a forint mentelését, és a délutáni órákban 358 közelébe vissza is gyengült a forint. Ma szinten tartotta az irányadó kamatokat az Európai Központi Bank, a sajtótájékoztatón pedig Christine Lagarde elnök nagyon kerülte, hogy konkrét iránymutatást adjon a szeptemberi kamatcsökkentés esélyeivel kapcsolatban, így a devizapiacokon elmaradtak a nagyobb kilengések.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×