eur:
393.28
usd:
362.81
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Nyitókép: Pixabay

Rendőri készültség Németországban: szerb huligánok fenik a fogukat az angolokra

A német rendőrség szerint ötszáz szerbiai futballhuligán készül arra, hogy verekedést provokáljon a labdarúgó Európa-bajnokság hét végi meccsén, amelyen a szerbek az angolokkal játszanak.

Egy helyi rendőrfőnök szerint nagy feladat lesz még az előtt megfékezni a szerb csoportot, hogy összecsapna a nyugat-németországi Gelsenkirchen városába érkező angol drukkerekkel. A Szerbia–Anglia meccs vasárnap este kilenc órakor kezdődik. Becslések szerint mintegy negyvenezer angol szurkoló és hat-nyolcezer szerb drukker utazik a mérkőzésre. Az UEFA a német, a szerb és a brit rendőrséggel konzultálva „magas kockázatúnak” minősítette a meccset – írta exkluzív tudósításában a Guardian című brit lap.

A rendőrkapitány elmondta, hogy a német rendőrségnek nincs „konkrét információja”, de úgy véli, hogy "akár négyszáz vagy ötszáz erőszakra készülő szerb huligán is érkezhet". A szerbeket a Boszniai Szerb Köztársaság kiválási szándékára adott nyugati reakciók is fűthetik.

"A legnagyobb feladat az lesz, hogy időben azonosítsuk a rendbontásra készülő csoportokat, és elkülönítsük őket a békés és törvénytisztelő szurkolóktól" – mondta Peter Both.

Vasárnap több mint ezer német rendőr lesz szolgálatban, akiket egy az ismert huligánokat azonosító és egy karhatalmi egység támogat majd, bár Both szerint vízágyúkat nem fognak bevetni.

Angliában közben, több mint 1600, meccsekről eltiltott angol szurkolóval leadatták az útlevelét egészen a július 14-i döntőig. A hatóságok így akadályozzák, hogy eljussanak a németországi Eb-meccsekre.

Brit illetékesek szerint a német rendőrség „ragyogóan együttműködik” velük, és bár számos ismert angol huligán utazását megakadályozták, „számolniuk kellett azzal, hogy néhányan Németországban lesznek. "Erről teljesen meg vagyok győződve” – mondta Peter Both. Utalt arra, hogy a szerb rendőrséggel való koordináció nem volt ilyen zökkenőmentes.

A német rendőrség péntektől ideiglenes ellenőrzéseket kezd a határoknál. Az angol szurkolókat azzal próbálják visszafogottságra kényszeríteni, hogy a lelátón nem ihatnak és a stadionban egyszerre csak két italt vásárolhatnak. Az arénán kívül tartózkodókat a szurkolói zónába viszik ingyenes buszjárattal, hogy ne a kis városközpontban tömörüljenek.

Both rendőrfőnök elmondta, hogy emberei nem fognak reagálni az olyan sértő angol dalok éneklésére, mint a Tíz Német Bombázó, amely a világháborús vereségen élcelődik. „Ennek a skandálása nem bűncselekmény, Németországban nem tilos. Ez egy hülye dal. Az angol szövetségi kapitány mondta,és teljesen igaza van” – jegyezte meg.

A mérkőzés napján a potenciális, tehát nem konkrét terrorveszély miatt Gelsenkirchen egész területén tilos lesz a drónok használata, és a rendőrség elmondta: rendelkezik olyan rendszerrel, amely képes földre szállítani minden hasonló repülő eszközt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvényt Debrecenben tartják, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Lefordultak a tőzsdék, nagyot zuhant a Nasdaq

Lefordultak a tőzsdék, nagyot zuhant a Nasdaq

A vegyes hangulatban telt ázsiai kereskedést követően eséssel indult a kereskedés Európában, és Amerikában is mínuszban nyitottak a tőzsdék. Gazdasági események szempontjából mozgalmas volt a nap, idehaza béradatok, külföldön pedig beszerzésimenedzser-index adatok érkeztek Európából és Amerikából is, emellett negyedéves vállalati gyorsjelentések mozgatják a tőzsdéket, különösen a bankszektorból és a technológiai vállalatoktól. Utóbbiaktól nagyon elpártoltak a befektetők a szerdai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×