eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
COVID‑19 virus destruction on a black background.
Nyitókép: Yuichiro Chino/Getty Images

Szlovákia: a szamárköhögés nyugatot, a sárgaság keletet "választotta"

Évtizedekkel előtt leszámoltak velük, most mégis szinte elfelejtett diagnózisokkal kell szembenézniük a betegeknek Szlovákiában. Az ország keleti régióiban a sárgaság, a nyugati felében pedig a szamárköhögés okoz egyre nagyobb gondokat.

A sárgaság a gyermekeket és a gyengébb immunrendszerű időseket veszélyezteti a leginkább, figyelmeztettek a szakértők.

Kelet-Szlovákia egyre több járásban jelenik meg a betegség, a fertőzöttek többsége óvodás vagy iskoláskorú gyermek. Már nemcsak a falvakban, hanem a városokban is felütötte a fejét a betegség, például Felsővízközben.

„Az év eleje óta 47 beteget regisztráltunk, az esetek száma folyamatosan emelkedik. A pácienseket az infektológiai osztályon helyezzük el” – nyilatkozta a Markíza televíziónak Ingrid Senajová járványügyi szakember. Felsővízköz térségében április elején, húsvétkor tört ki a járvány a helyiek szerint. Három szociális lakásként szolgáló épületegyüttesben regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt megelőzően februárban jelentettek sárgaság-járványt Kelet-Szlovákiából. Akkor a Tőketerebesi járás több településén regisztrálták a betegeket, köztük a többségében magyarok lakta Királyhelmec egyik településrészén is.

Ingrid Senajová rámutatott, hogy a sárgaságot okozó hepatitis A vírus széklettel ürül és érintkezés útján terjed. „Fontos a személyes higiénia betartása. Nem szabad egy pohárból inni, és ugyanazt a szál cigarettát szívni” – figyelmeztetett a szakember. Mivel a betegség akár ötven napig is lappanghat az emberi szervezetben, közel két hónapig megfigyelik azokat, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel. Védőoltással meg lehetne állítani a betegség terjedését, azonban nincs elegendő vakcina a gyermekek beoltására.

Nyugaton

Hasonló a helyzet a Nyugat-Szlovákiában fertőző szamárköhögéssel is, amely ellen szintén a védőoltás nyújthatna immunitást. De Szlovákiában jelenleg hiánycikknek számítanak a betegség elleni, főként a 13 éves gyermekek és felnőttek immunizálására szolgáló emlékeztető oltásokhoz használt vakcinák. Tatiana Červeňová országos tiszti főorvos szerint az aktuális hiány nem okoz gondot. Szükség esetén a gyermekorvosok készek célzott tesztelést végezni a szamárköhögésre.

Az év elejétől áprilisig már több mint hetven szamárköhögéses esetet jelentettek Pozsony megyéből. Országosan is nő a betegek száma. A tiszti főorvos úgy tájékoztatott, hogy az év eleje óta már összesen 390 beteget azonosítottak országszerte, többet, mint korábban az egész tavalyi esztendő folyamán. Pozsony megyében a legtöbb fertőzött egy év alatti gyermek, aki még nem kapta meg a védőoltást. Tatiana Červeňová elmondta, egyre kevesebb gyermek kapja meg a kötelező védőoltásokat, emiatt újabb gócpontokban jelenhet meg a betegség.

A Közegészségügyi Hivatal folyamatos kapcsolatban van az egészségügyi minisztériummal a helyzet kezelése érdekében.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×