eur:
387.4
usd:
357.22
bux:
68272.62
2024. május 23. csütörtök Dezső
Hepatitis C szűrés az Art Éra Alapítvány VII. kerületi bázisán 2015. május 8-án. A 2007-ben alakult alapítvány célja a szenvedélybetegek széles körű elérése, fogadása és ellátása, a kábítószerszer-használat és járulékos ártalmainak csökkentése, valamint az addiktológiai problémákkal küzdő személyek segítése információszolgáltatással, életmód-tanácsadással.
Nyitókép: MTI/ Balogh Zoltán

Könnyű volna kicselezni, mégis rohamosan terjed a májgyulladást okozó vírus Szlovákiában

Főként az ország keleti részében. A személyes higiénia betartása sok mindent megoldana, a betegség viszont nagyon sunyi, a lappangási idő 15-30 nap.

Rohamosan terjed a májgyulladást okozó vírus Szlovákiában - írja az Új Szó.

A betegeknél a hepatitis A sárgaságot okoz, érintkezés útján terjed húsvét óta, főként Kelet-Szlovákiában. de már nem csak falvakban, városokban is. A legtöbb fertőzött óvodás vagy iskolás.

Egy járványügyi szakember a lapnak elmondta, év eleje óta 47 beteget regisztráltak, de az esetek száma folyamatosan emelkedik, a kórházba kerülőket az infektológián helyezik el

A gyermekek beoltása lenne a megoldás, de nincs elég vakcina az országban. A vírus széklettel ürül, fontos lenne a személyes higiénia, nem szabadna egy pohárból inni és ugyanazt a szál cigarettát szívni.

A hepatitis A egy sokáig lappangó vírus, akár 15-30 nap is lehet a lappangási ideje. Néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik, ezeket a tüneteket pedig étvágytalanság, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi.

A fertőzés terjedésének megelőzésében nagyon fontos szerepe van az alapos kézmosásnak, valamint a zöldségek, gyümölcsök folyó vizes lemosásának.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Az EU-s autóipar létkérdése miatt muszáj gáncsolnia az Európai Bizottságnak

Az EU-s autóipar létkérdése miatt muszáj gáncsolnia az Európai Bizottságnak

Az Európai Bizottság vagy megfékezi a kínai e-autógyártók előrenyomulását, vagy az egész európai autóipar felkészülhet a zuhanásra – lényegében erre a megállapításra jutnak az Allianz szakértői. A cég e-járműipari elemzése szerint ha így folytatódik a kínaiak európai térnyerése, 2030-ra már évi 25 milliárd eurós kárt szenvednek el a belső autógyártók. Magyarország lenne az egyik legnagyobb vesztes Csehország, Németország és Szlovákia mellett. Ráadásul egyre biztosabb, hogy a kínai szereplők versenyképességüket az állami támogatásoknak köszönhetik, ami miatt várhatóan a következő hetekben az Európai Bizottság vámokat vezet be, hogy megvédje a belső piacot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×