eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Hepatitis C szűrés az Art Éra Alapítvány VII. kerületi bázisán 2015. május 8-án. A 2007-ben alakult alapítvány célja a szenvedélybetegek széles körű elérése, fogadása és ellátása, a kábítószerszer-használat és járulékos ártalmainak csökkentése, valamint az addiktológiai problémákkal küzdő személyek segítése információszolgáltatással, életmód-tanácsadással.
Nyitókép: MTI/ Balogh Zoltán

Könnyű volna kicselezni, mégis rohamosan terjed a májgyulladást okozó vírus Szlovákiában

Főként az ország keleti részében. A személyes higiénia betartása sok mindent megoldana, a betegség viszont nagyon sunyi, a lappangási idő 15-30 nap.

Rohamosan terjed a májgyulladást okozó vírus Szlovákiában - írja az Új Szó.

A betegeknél a hepatitis A sárgaságot okoz, érintkezés útján terjed húsvét óta, főként Kelet-Szlovákiában. de már nem csak falvakban, városokban is. A legtöbb fertőzött óvodás vagy iskolás.

Egy járványügyi szakember a lapnak elmondta, év eleje óta 47 beteget regisztráltak, de az esetek száma folyamatosan emelkedik, a kórházba kerülőket az infektológián helyezik el

A gyermekek beoltása lenne a megoldás, de nincs elég vakcina az országban. A vírus széklettel ürül, fontos lenne a személyes higiénia, nem szabadna egy pohárból inni és ugyanazt a szál cigarettát szívni.

A hepatitis A egy sokáig lappangó vírus, akár 15-30 nap is lehet a lappangási ideje. Néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik, ezeket a tüneteket pedig étvágytalanság, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi.

A fertőzés terjedésének megelőzésében nagyon fontos szerepe van az alapos kézmosásnak, valamint a zöldségek, gyümölcsök folyó vizes lemosásának.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×