eur:
387
usd:
356.65
bux:
68367.45
2024. május 23. csütörtök Dezső
One woman, young woman with Covid-19 symptoms sitting on sofa at home, holding thermometer.
Nyitókép: South_agency/GettyImages

Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Több mint 60 éve nem volt ennyi szamárköhögéses eset Csehországban, mint idén tavasszal. Az éve eleje óta még mindig terjedőben lévő betegség felkeltette az érdeklődést a védőoltás iránt, a cseh egészségügyi rendszer azonban nincs felkészülve ekkora keresletre. Az egészségügyi minisztérium azt ígéri, hogy a héten 100 ezer vakcinát szerez be külföldről, hogy megállítsa a betegség továbbterjedését.

Amíg az elmúlt évben mindössze 500 megbetegedést regisztráltak országszerte, addig az idei év eddig eltelt időszakában már nyolcezret. Ennél több szamárköhögéses esetet utoljára 1963-ban jegyeztek fel Csehországban. Csak a múlt héten újabb 1500 beteg esetében állapította meg az orvos, hogy szamárköhögésben szenved.

A beadott védőoltások száma is hasonló tendenciát mutat. 2023-ban megközelítőleg 24 ezer embert oltottak be szamárköhögés elleni vakcinával, idén már ennek majdnem a dupláját, 45 ezret. A vakcinák iránt pedig egyre többen érdeklődnek, csakhogy kevés van belőlük az országban. Jelenleg épp annyi, amennyivel a várandós nőket be tudják oltani. A többi vakcina érkezését e hétre ígérte az egészségügyi minisztérium.

A tárca Franciaországból és Kanadából szerzi be a szükséges vakcinákat. Kedden már egy 20 ezer adag védőoltást tartalmazó sürgősségi szállítmány meg is érkezett Csehországba, és várhatóan még ezen a héten további 80 ezer érkezik. Matiáš Foschung, az egészségügyi minisztérium szóvivője úgy tájékoztatott, hogy ezek a vakcinák mindenekelőtt a felnőttkorú lakosságnak szólnak. A szakemberek azt ajánlják a lakosoknak, hogy oltassák be magukat a betegség ellen, mert a védőoltás jelenti a legbiztonságosabb és leghatékonyabb védekezést.

„A szamárköhögés minden korcsoportban előfordul, sőt idén már 119 egyévesnél fiatalabb gyermek is megbetegedett” – tájékoztatott Štěpánka Čechová, az Országos Egészségügyi Intézet szóvivője, hozzátéve, hogy a betegség leginkább a 15-19 évesek körében terjed, a betegek körülbelül egyharmadát ők teszik ki.

A legtöbb megbetegedést a dél-csehországi régióból jelentették, ezt követi a közép-csehországi régió, majd Vysočina és a főváros, Prága környéke. A legkevesebb beteg a Karlovy Vary-i régióban van, jelenleg 66 eset. Az Országos Egészségügyi Intézet szóvivője szerint a fertőzöttek 2,3 százaléka szorult kórházi kezelésre.

A szamárköhögés egy súlyosan fertőző bakteriális betegség. Kezdetben a tünetei megegyeznek az orrfolyással, lázzal és enyhe köhögéssel járó megfázáséval. Ezt később hetekig tartó súlyos köhögési rohamok követik. Eddig három halálos áldozatot szedett a kór. Egy 62 éves férfi, egy 84 éves nő és egy csecsemő esett a betegség áldozatául.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×