eur:
390.7
usd:
364.33
bux:
68390.95
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
DONETSK OBLAST, UKRAINE - JANUARY 13: Soldiers of the ‘Achilles’ company of the 92nd Brigade prepare the Ukrainian strike drone ‘Baba Yaga’ for launch on January 13, 2024 in Donetsk Oblast, Ukraine. The work of FPV and strike drones on the Bakhmut direction has pushed the Russian artillery to a distance far from the line of contact. Soldier of the ‘Achilles’ company of the 92nd Separate Mechanized Brigade are also active on this direction. (Photo by Denys Klymenko /Gwara Media/Global Images Ukraine via Getty Images)
Nyitókép: Denys Klymenko /Gwara Media/Global Images Ukraine via Getty Images

Mit keresett egy „vasorrú bába” ukrán drón egy moszkvai irodában?

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat állítása szerint egy „Baba Jaga" néven ismert, ukrán gyártmányú drónt találtak egy moszkvai irodában egy házkutatás során. Egyelőre nem világos, hogyan került az ukrán hadsereg által használt eszköz az orosz fővárosba. Szvetnik Endre összefoglalója.

Eddig csak repültek az ukrán drónok – időről időre – Moszkvába, most azonban már úgy tűnik, valakik vásároltak is egy, az ellenségnek nevezett országból származó harci eszközt. Az FSZB, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei egy „Baba Jaga” drónt fedeztek fel egy házkutatás idején. A vasorrú bábának nevezett eszközt az ukránok fejlesztették ki, és az oroszok ellen használják.

Az előzetes adatok szerint a drón egy távközlési berendezéseket szállító cég 30 éves igazgatójának tulajdona – írta a Lenta című portál. A repülő eszközt a rendfenntartók lefoglalták. „A férfit kihallgatták, és magyarázatot vártak tőle, hogy miért szerzett be egy ilyen pilóta nélküli légi járművet” – közölte (a valamiért) az ügyben megszólaló moszkvai katasztrófavédelmi szervek képviselője.

A Baza nevű népszerű Telegram-csatorna szerint a drónt az ukrajnai háborús zónából küldték a fővárosi üzletembernek, akit Nyikolaj Sz.-ként említettek. A fiatalember Moszkva nyugati szélén, a Partizanszkaja utcában bérel irodát, és itt ütött rajta az FSZB.

Egy biztonsági forrás szerint

a férfinak azért kellett az ukrán drón, hogy azt „mérnökileg visszafejtve” létrehozza annak másolatát.

A vállalkozó szellemű igazgatónak azonban erre nem volt ideje, mert szinte azonnal, ahogy megkapta a csomagot, meg is jelent a házkutatást végző hatóság.

A gyanúsított a kihallgatás során azt mondta, hogy a drón technikai képességei, konkrétan a kommunikációs rendszere érdekelte. Kifejtette, hogy a drónban az Elon Musk cége által sugárzott műholdas internet jeleket vevő Starlink-antenna van egy olyan modullal, amely megzavarja a műholdakat, és hamis földrajzi helyzetet ad meg.

A férfi, aki a neve alapján a műholdas kommunikációval foglalkozó Ard Satcom Service nevű vállalat vezetője, szeretett volna egy hasonló drónt építeni. Emiatt elhatározta, hogy vásárol egy Starlink-terminált és az internetes apróhirdetéseket bújta. Két volt dolgozójától is segítséget kért, akik jelenleg a ukrán fronton szolgálnak és megkérdezte tőlük, nincs-e véletlenül ilyen drónjuk. Egyikük igent mondott és elküldte az eszközt Moszkvába.

Az FSZB-sek 30 másodperccel azután törtek be Nyikolaj irodájába, hogy a futár meghozta a csomagot.

A Baba Jaga eredetileg egy mezőgazdasági drón, amelyet átalakítottak a háború szükségleteire és az ukrán katonák gyakran használják az orosz állások elleni támadásokra.

Az oroszok azt állítják, hogy sikerült április elején áttanulmányozniuk az egyik hadizsákmányként birtokukba került ukrán drónt és megtudták, hol szerelik össze, továbbá felderítették az ellátási láncát is.

Orosz katonai szakértők szerint a Baba Jaga gyorsan tud felszállni, mérete miatt „jó bombázó”, de súlya miatt lassú és nem hatékony, mint öngyilkos drón.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×