eur:
387.15
usd:
356.46
bux:
68100.57
2024. május 23. csütörtök Dezső
Loch Ness Monster sighting!! The water is from one of my other images. Added noise and blur to make it look like the famous old hoax picture.
Nyitókép: Matt84/Getty Images

Nem adják fel: ismét kutatás indul a Loch Ness-i szörny után

Csillagászati erőfeszítés indul a mitikus Loch Ness-i szörny felkutatására. Szó szerint, mivel az amerikai űrkutatási ügynökséget, a NASA-t kérték fel, hogy segítsen.

Nem egészen 90 éve indított expedíciót Sir Edward Mountain az állítólag szabad szemmel látott, de eddig inkább a mendemondák világába sorolt Loch Ness-i szörny megtalálására. Bár a skóciai tavon naponta lehet a hosszú nyakú teremtmény nyomába szegődő, motorcsónakos túrákra befizetni, meggyőző bizonyíték eddig nem került napvilágra Nessie létezéséről.

1934-ben jelent meg egy szemcsés fotó a Daily Mailben, amely az állítólagos szörny vízből kinyúló nyakát és fejét mutatja. A kép állítólagos készítője nem akarta a nevét adni, és elemzők sokasága – hasonlóan ahhoz, ahogy nemrég Katalin hercegnő összeszerkesztett, idillikus családi képét szétszedték – kérdőjelezte meg a fénykép hitelességét.

Azóta több fotó is készült, amelyeket később hamisítványnak neveztek. Az idén egy 52 éves nő, Chie Kelly publikált néhány képet, amelyeket öt éven át titokban tartott, mert félt, hogy kinevetik. Ezeken az látszik – illetve úgy tűnik –, hogy valamilyen test mozog közvetlenül a felszín alatt.

Most ismét felpörög a Nessie utáni kutatás, mert az eredeti expedíció 90. évfordulójára készülve

a Loch Ness Központ az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA segítségét kérte.

„Reméljük, hogy a NASA szakértőinek van valami fejlett képalkotó technológiájuk, amivel szkennelhetnék a tavat” – mondta Aimee Todd, a központ marketingigazgatója.

Az 1934. május 30. és június 2. között folyt Mountain-expedíció óta 1156 alkalommal jelentették, hogy látták a szörnyet.

A látogatóközpontot tavaly újították fel és a keresést eddig is segítette a Loch Ness Exploration nevű független és önkéntes csoport. A Nessie-vadászatba beszállt továbbá több száz online önkéntes is, akik a híres Loch felületét vizslatják. Tavaly amerikai, kanadai, francia, olasz, japán és más külföldi kutatók keresték fel a fantáziaképeken hosszú nyakú dinoszauruszként ábrázolt Nessie állítólagos otthonát.

Emellett vízben hallható hangokat rögzítő eszközzel is próbálnak a szörny nyomára bukkanni. „Voltak megmagyarázhatatlan hangok és többször látták, úgyhogy eltökéltük, hogy az idén megtaláljuk” – mondta Paul Nixon, a központ igazgatója.

A lelkes üzenetek ellenére a NASA egyelőre hallgat.

Viszont aki szerencsét akar próbálni a kreatúra utáni kutatásban, az megteheti a visitininvernesslochness.com oldalon, ahol figyelheti a tó vizéről élő képeket sugárzó kamerák képeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×