eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Tűzoltók az isztambuli Masquerade éjszakai bárnál, ahol a nappali órákban végzett felújítási munkálatok alatt tűzvész pusztított 2024. április 2-án. A tűzeset következtében legkevesebb 29 ember életét vesztette. Isztambul kormányzói hivatala szerint a tűz keletkezésének oka egyelőre nem tisztázott, de az építési munkálatokkal lehet összefüggésben.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Három embert vettek őrizetbe az isztambuli tűzvész miatt

Többtucat ember halt meg egy isztambuli éjszakai klubban fellángolt tűzben – közölte a török metropolisz kormányzósága. A tűz oka egyelőre ismeretlen, de a tragédia néhány nappal követi a választási győzelmét ünneplő egyik ellenzéki vezető halálos balesetét.

A tűz Isztambul Besiktas nevű kerületében, a Gayrettepe negyedben, a Masquerade nightklub felújítása idején terjedt el. A 4000 vendég befogadására alkalmas masszív szórakozóhely egy 16 emeletes lakóház földszintjén és alagsorában található.

Az eset kedden, a déli órákban, a felújítási munkák idején történt. Davut Gül isztambuli kormányzó azt mondta, hogy a tűz oka ismeretlen és hogy az áldozatok dolgozók lehetnek.

A hatóságok gyorsan elfogatóparancsot adtak ki nyolc ember – köztük az éjszakai klub igazgatója és a felújítási munkálatok vezetője ellen.

Három személyt szerda estére már őrizetbe vettek.

A klubot bezárták a jövő héten véget érő szent böjti hónap, a Ramadán idejére, hogy akkor végezzék el a felújítást.A BBC tudósítása szerint bár a tűzoltók és a mentők nagy erőkkel vonultak fel a helyszínen, az áldozatok száma gyorsan emelkedett a délután folyamán.

A hatóságok közben elővigyázatosságból leállították a környéken az áram, víz és gázszolgáltatást és evakuálták a lakosokat.

Ekrem Imamoglu, frissen újraválasztott isztambuli főpolgármester, az hétvégi helyhatósági vokson nagy sikert elért CHP ellenzéki párt tagja, azt mondta: a szórakozóhely nem folyamodott a megfelelő építési engedélyért.

„Nem volt beadvány a helyi önkormányzathoz felújításra vagy építkezésre és mivel a klub két emelettel a földszint alatt található, nem is látszott a felújítási munka” – mondta.

A főpolgármester részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Erdogan elnökkel kapcsolatban pedig úgy fogalmaztak, hogy „tud a tragédiáról, miután telefonon beszélt Ali Yerlikaya belügyminiszterrel.

Az eset egy nappal azután történt egy sokkoló balesetben meghalt az isztambuli főpolgármester pártja, a CHP második embere.

Mehmet Palaz másokkal együtt Isztambulban ünnepelte a választási győzelmet, amikor beszakadt egy ünneplőktől zsúfolt erkély. A politikust fejsérüléssel kórházba vitték, de ott meghalt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×