eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Andrej Babis cseh államfőjelölt, volt miniszterelnök kampányzáró rendezvényt tart Brnóban 2023. január 9-én. A cseh elnökválasztás első fordulóját január 13-14-én rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A cseh Alkotmánybíróság elutasította Andrej Babis ügynökaktákkal kapcsolatos panaszát

Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök a panaszát a szlovák Alkotmánybíróságához nyújtott be a kommunista Állambiztonsági Hivatal aktáinak nyilvántartása ügyében. Babiš ügynökként szerepelt az aktákban Bureš fedőnéven, de tagadja, hogy együttműködött volna az hivatallal.

Andrej Babiš a Pozsonyi Kerületi Bíróság ítéletét és a Legfelsőbb Bíróság határozatát támadta meg, de a kassai székhelyű Alkotmánybíróság elutasította a panaszát. Az Alkotmánybíróság szenátusa február 1-jén zárt ülésen döntött az ügyben. 2022 júniusában a Pozsonyi Kerületi Bíróság elutasította a Babiš által a Nemzeti Emlékezet Intézete ellen benyújtott keresetet. Tavaly augusztusban a Legfelsőbb Bíróság is elutasította a volt cseh miniszterelnök által benyújtott fellebbezést.

A korábbi cseh kormányfő ügynökként szerepelt az ŠtB, azaz az Állambiztonsági Hivatal aktáiban, Bureš fedőnéven, de tagadja, hogy együttműködött volna az ŠtB-vel, és kitart amellett, hogy jogellenesen került be a neve az ügynökaktákba. Csehország jelenleg legnépszerűbb politikusa régóta megkérdőjelezi azoknak a levéltári dokumentumoknak a hitelességét, amelyek szerint 1980-ban az ŠtB bizalmasává vált, majd két évvel később már ügynökként jelentett a csehszlovák titkosrendőrségnek.

Az ügyben már több döntést is hozott a bíróság. A Pozsonyi Kerületi Bíróság 2018 februárjában elutasította a volt cseh miniszterelnök keresetét, a Legfelsőbb Bíróság pedig ezt követően elutasította Babiš fellebbezését. Az ügyet újra kellett tárgyalni, miután az Alkotmánybíróság 2018 novemberében hatályon kívül helyezte a kerületi bíróság és a Legfelsőbb Bíróság döntését. A Pozsonyi Kerületi Bíróság 2022-ben megállapította, hogy nem a Nemzeti Emlékezet Intézete, hanem a belügyminisztériuma által képviselt szlovák állam a legitimált jogalany.

„A bíróság ismét csak nem döntött a keresetemről, hanem úgy döntött, hogy a kereset nem a megfelelő intézményhez irányult” – jelentette ki Babiš, hozzátéve, hogy ügyvédei számítottak erre a döntésre, ezért korábban beperelték a szlovák államot, amelyet a belügyminisztérium képviselt. A volt miniszterelnök az Emberi Jogok Európai Bíróságáho is panaszt nyújtott be. „Életem végéig perelni fogok, soha nem adom fel, és tisztázni fogom a nevem” – szögezte le Andrej Babiš.

Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke az X-en kommentálta az ügyet. Azt írta, „a bíróság már eldöntötte, hogy Andrej Babiš az ŠtB ügynöke volt. A szlovák alkotmánybíróság ezt ismét megerősítette. Talán itt az ideje beismerni.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×