eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Egy nő leadja szavazatát a szlovákiai parlamenti választáson a felvidéki Óbáston 2016. március 5-én. Megközelítőleg 4,4 millió választópolgár 23 politikai pártra és mozgalomra, illetve azok közel 2900 képviselőjelöltjére adhatja le voksát.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Elnökválasztás: máris beindult az üzengetés Szlovákiában

Húsvét előtt, és minden bizonnyal húsvét után is az urnákhoz járulnak idén a szlovákok. Peter Pellegrini házelnök ugyanis bejelentette, hogy március 23-án tartják az államfőválasztás első fordulóját. Sem a hármas kormánykoalíció, sem az ellenzék nem mondta ki egyértelműen, kit látna szívesen a leköszönő Zuzana Čaputová székében, de a két oldal közti üzengetések már beindultak.

Az idei húsvét az államfőválasztás jegyében telik majd Szlovákiában. Március 23-án lesz a közvetlen államfőválasztás első fordulója – jelentette be Peter Pellegrini házelnök. Ha szükség lesz rá, a második fordulót két héttel később, április 6-án tartják. Zuzana Čaputová köztársasági elnök megbízatása június 15-én telik le, és az államfő tavaly bejelentette, hogy nem indul újra a posztért.

Az idei államfőválasztáson való indulási szándékát elsőként Ján Kubiš, Robert Fico miniszterelnök egyik korábbi kormányának külügyminisztere jelentette be, aki párton kívüli független jelöltként vesz részt a megmérettetésben. Rajta kívül indulási szándékát már tavaly augusztusban bejelentette Ivan Korčok is, aki rövidebb ideig Igor Matovič, majd Eduard Heger kormányaiban is betöltötte a külügyminiszteri posztot.

Várható, hogy jelöltként indul maga a házelnök, a második legerősebb kormánypárt, a Hlas elnöke, Peter Pellegrini is, aki ezzel kapcsolatos hivatalos bejelentését január 19-re ígérte. Neki saját pártján kívül a legerősebb kormánypárt, a Smer elnöke, Robert Fico kormányfő is támogatást ígért. Peter Pellegrini fontosnak tartja, hogy az államfő együttműködjön a kormánnyal és a parlamenttel. Egyúttal megjegyezte, ha ő lesz a Szlovák Köztársaság elnöke, mindent megtesz majd azért, hogy a törvény betűjét betartva pártatlan elnöke legyen az országnak.

Azt is közölte, hogy közvetlenül a jövő hét péntekre ígért bejelentés után nem mond le sem a pártelnöki, sem a házelnöki posztról.

Az ellenzéki oldalon induló, mindenekelőtt a liberálisok és a progresszívek támogatását élvező Ivan Korčok elnökjelölt kijelentette, hogy köztársasági elnökként kész együttműködni a miniszterelnökkel és a kormánytagokkal, de szükség esetén a fékek és ellensúlyok biztosításában is szerepet vállalna.

Korčok szerint

a tavaszi államfőválasztás tétje, hogy a kormányfő az elnöki hivatalon keresztül átveszi-e a teljes irányítást az országban, és minden hatalom egy kézben összpontosul.

„Szigorú, de igazságos államfő akarok lenni, aki a kormány jó lépéseit is képes elismerni, de határozottan szembehelyezkedik vele, ha nem az ország érdekei szerint cselekszik” – szögezte le Ivan Korčok, aki az elkövetkező időszakban intenzív kommunikációra készül a választókkal.

Szlovákiában államfőt közvetlenül az állampolgárok választanak ötéves időszakra. A választás első fordulójában az a jelölt szerezheti meg az államfői posztot, aki megkapja az összes szavazásra jogosult választópolgár voksának több mint felét. Amennyiben ez egy jelöltnek sem sikerül, a második fordulóba a két legjobb eredménnyel rendelkező jelölt jut. A második fordulóban a győzelemhez már elégséges a választáson részt vevő szavazópolgárok többségének voksa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×