eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A szlovák különleges ügyészség tervezett megszüntetése miatt tüntetnek az ellenzéki pártok felhívására Pozsonyban 2023. december 12-én.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Jaroslav Novak

Több ezren tüntettek a Fico-kormány ellen

Több ezren tüntettek kedd este Pozsonyban és Szlovákia nagyvárosaiban a kormány közelmúltban hozott intézkedései ellen. A tüntetést azért hívták össze, mert Robert Fico kabinetje előzetes egyeztetés nélkül akarja felszámolni a különleges ügyészséget, ami a legsúlyosabb bűncselekmények vizsgálatával foglalkozik; lényegében szétverné a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökséget, és a korrupcióért járó büntetéseket is csökkentené.

Amíg kedd este Pozsony főterét és a Hviezdoslav teret forraltbor és sült gesztenye-illattal átszőtt karácsonyi áhítat lengte be, addig a pár száz méterrel arrébb található Szlovák Nemzeti Felkelés terén tízezernél is többen – egyes becslések szerint 12-15 ezren – gyűltek össze, hogy kinyilvánítsák nemtetszésüket Robert Fico kormánya felé. A fővároson kívül további tíz városban vonultak utcára az emberek, mert a Fico-kormány meg akarja szüntetni a Különleges Ügyészi Hivatalt, aminek kulcsfontosságú szerepe van a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelemben, valamint módosítanák a büntető törvényeket.

Pozsonyban ez már a harmadik kormányellenes tüntetés volt az elmúlt hetekben, az előző kettő alkalmával más helyszínen gyülekeztek a demonstrálók, akik száma a téli időjárás és a karácsonyi készülődés ellenére növekedett. A tüntetést három ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia, a Kereszténydemokrata Mozgalom, valamint a Szabadság és Szolidaritás szervezte.

A tömeg a „nem fogunk hallgatni”, „Ficót Oroszországba” és a „Ficót a börtönbe” jelszavakat skandálta.

„A kormány megkísérli lerombolni a jogállamiságot” – mondta az egyik tüntető. A felszólalók mindenekelőtt a kormány igazságügyi intézkedései ellen emeltek szót. Branislav Gröhling volt oktatásügyi miniszter pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök csatlósának és a szlovákiai maffia fejének nevezte Robert Fico kormányfőt. Erős pillanata volt a pozsonyi tüntetésnek, amikor felolvasták a 2018-ban meggyilkolt oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová családjainak a levelét, amiben az újságíró hozzátartozói arra hívták fel a figyelmet, hogy „az államot korábban elrabló erők most újra a jogállam leépítésére törekszenek”.

„Ha szükséges lesz, és nem vonják vissza a maffiabarát intézkedéseiket, januárban újabb tüntetéseket szervezünk. Látjuk, hogy ezeknek van értelme” – fogalmazott Michal Šimečka, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Progresszív Szlovákia elnöke.

A kedd esti megmozdulások időpontjával nagyjából egy időben látott napvilágot az AKO közvélemény-kutató ügynökség felmérése is, aminek eredménye ugyancsak arra mutat rá, hogy többen elégedetlenek a Robert Fico vezette kormány eddigi lépéseivel, mint ahányan elégedettek azzal.

A megkérdezettek 40 százaléka elégedett a Fico-kabinet eddigi munkájával. A válaszadók 47 százaléka azonban elégedetlen a kormány lépéseit illetően.

A felmérésben résztvevők 13 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×