eur:
389.96
usd:
365
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

A cseh képviselőház rábólintott az USA-val kötendő védelmi együttműködésre

Jóváhagyta szerdán este a cseh-amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződést a prágai képviselőház. Miután a szenátus már a múlt héten igent mondott, a dokumentum érvénybe lépéséhez már csak az államfő aláírása hiányzik. Petr Pavel korábban közölte, hogy támogatja a szerződést, amely vitákat váltott ki a cseh sajtóban és a közvéleményben is.

Csehország a védelmi megállapodás megkötésével a 25. tagország lett, amely aláírta a szerződést, beleértve a visegrádi országokat is. A szerződés alsóházi jóváhagyását a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom igyekezett hátráltatni, a kormánykoalíció ezért megszavazta, hogy a képviselők szükség esetén éjszaka is tárgyalhassanak, de erre végül nem volt szükség. A 200 tagú cseh képviselőházban a többórás éles vita után a szavazáskor jelenlévő 144 képviselőből 115-en támogatták a védelmi megállapodás elfogadását, míg az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom összes, valamint az Andrej Babiš korábbi miniszterelnök vezette ANO mozgalom négy képviselője ellene szavazott, a mozgalom többsége viszont támogatta, és Csehország biztonsága megerősítésének minősítette.

Az ülés kezdetén Jana Černochová cseh védelmi miniszter kijelentette, hogy a szerződés megerősíti Csehország biztonságát, ami az Ukrajna elleni orosz agresszió idején rendkívül fontos. DDD „A jelenlegi biztonsági helyzetben, amikor a határainktól pár száz kilométerre brutális háború dúl, elengedhetetlen a védelmi megállapodást, amely” – jegyezte meg a védelmi tárca vezetője, hozzátéve, hogy a demokratikus országokkal fenntartott erős szövetség nélkül nehezen boldogulna Csehország.

Az ellenzők szerint a szerződés lehetővé teszi Washington számára, hogy Prága beleegyezése nélkül katonákat állomásoztasson, illetve támaszpontokat létesítsen Csehország területén. A megállapodás ellen a leghangosabb bírálatot a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom fogalmazta meg, melynek vezetője, Tomio Okamura, határozottan ellenezte a szerződés aláírását. DDD „Az SPD egyértelműen nemet mond az amerikai katonákra, és a külföldi csapatok állomásoztatására Csehország területén. Határozottan elutasítjuk a megállapodást” – mondta az ellenzéki mozgalom elnöke, hozzáfűzve, hogy amennyiben egy amerikai katona törvénysértő módon viselkedne, ellene nem a cseh jogrend alapján indítanának eljárást.

Jana Černochová védelmi miniszter a bírálatokat alaptalannak minősítette és elutasította. Azt mondta, hogy az amerikai csapatok bármilyen tartózkodását továbbra is a parlament hagyja jóvá, és ha egy katona megszegné a cseh törvényeket, akkor a cseh bíróságok előtt vonnák felelősségre. Az ANO javaslatára a parlamenti alsóház egy politikai nyilatkozatot is elfogadott, amelyben rámutatnak: a szerződés nem jogosítja fel az Egyesült Államokat arra, hogy Prága előzetes beleegyezése nélkül támaszpontokat létesítsen vagy katonákat állomásoztasson Csehország területén. Jana Černochová leszögezte, hogy a kormányoldalnak nem volt problémája az ellenzék kezdeményezte nyilatkozat támogatásával, mert az egybeesik a kabinet véleményével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×