eur:
389.54
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Petr Necas cseh miniszterelnök és a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke a párt elnökségi gyűlése előtt Prágában 2013. június 17-én, ahol lemond pártelnöki tisztségéről. Necas az este folyamán hivatalosan benyújta lemondását miniszterelnöki címéről is.
Nyitókép: MTI/EPA/Matej Divizna

Korrupt miniszterelnököt ítéltek börtönre Csehországban

A prágai bíróság bűnösnek találta Petr Nečas volt cseh miniszterelnököt egy tizenegy évvel ezelőtti korrupciós ügyben. A Polgári Demokrata Párt volt kormányfője két és fél év felfüggesztett börtönbüntetést, valamint egymillió cseh korona pénzbüntetést kapott. Szlovákiában pedig Ján Slotának, a Szlovák Nemzeti Párt magyargyűlöletéről ismert egykori pártelnökének nem kegyelmezett az igazságszolgáltatás. Őt ugyancsak egy korábbi korrupciós ügy miatt ítéltek el két év felfüggesztett börtönbüntetésre.

Petr Nečast azzal vádolta a cseh államügyészség, hogy 2012 őszén kormányfőként rábírta az általa vezetett Polgári Demokratikus Párt három parlamenti képviselőjét, hogy mondjanak le mandátumukról, s ezáltal tegyék lehetővé az áfa megemelését, amelyet a jobboldali kabinet szorgalmazott. A kormányfői tisztséget 2010 júliusától 2013 júliusáig betöltő Petr Nečas az áfaemelést ellenző három képviselőnek megígérte:

ha lemondanak mandátumokról és átadják helyüket az áfaemelést támogató három másik politikusnak, akkor jól fizető helyeket biztosítanak nekik az állam által ellenőrzött cégekben.

A három volt képviselő közül a parlamentből való távozása után az egyik az állami kőolajtartalékokkal gazdálkodó vállalat, a másik pedig a prágai repülőteret is működtető Český Aeroholding menedzsmentjének a tagja lett, míg a harmadik nem kapott ugyan hasonló posztot, de ajánlására a barátját beválasztották a cseh vasúttársaság vezetésébe. Az ügy leleplezésekor a három megvesztegetett képviselő ellen is büntetőeljárást indítottak, néhány hétre börtönbe is kerültek, de képviselői mentességük következtében végül a bíróság mindhármukat felmentette a vád alól.

Petr Nečast viszont most érte utol az igazságszolgáltatás. A Prágai Kerületi Bíróság kedden ítéletet mondott a korábbi miniszterelnök, valamint felesége, Jana Nečasová, és az agrárminisztérium egykori helyettes tárcavezetője, Roman Boček felett. Utóbbi kettő egyaránt két év felfüggesztett börtönbüntetést és 300 ezer cseh korona, azaz mintegy 4,6 millió forint pénzbüntetést kapott, míg

Petr Nečast két és fél év felfüggesztett szabadságvesztésre, és 15 millió forintnak megfelelő összegű pénzbírságra ítélték.

Az ítélet nem jogerős, Petr Nečas pedig kijelentette, nincs bizonyíték arra, hogy a képviselők tíz évvel ezelőtti lemondása lett volna a feltétele a jövedelmező pozíciók odaítélésének.

Ján Slota olcsóbban megúszta

Hasonlóképp elutasítja az ellene felhozott vádakat Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt volt elnöke, aki a 2000-es évek elején kirívó magyargyűlöletéről vált ismertté. Őt június 9-én ugyancsak egy korábbi korrupciós ügyben találta bűnösnek a besztercebányai Speciális Büntetőbíróság: két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Slotát 2022-ben vette őrizetbe a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség egy megvesztegetési botrány miatt. A Szlovák Nemzeti Párt korábbi vezetője 2018-ban megpróbálta befolyásolni a bíróság döntését egy évek óta húzódó halálos gázolás ügyében, amiért cserébe kenőpénzt fogadott el. Állítólag ötezer eurót kapott az ügy érintettjétől, akire hároméves börtönbüntetés várt, de Slota közbenjárásának köszönhetően elkerülte azt. A volt politikus ártatlannak vallotta magát. A vádat megalapozatlannak és célzatosnak tartja, ügyvédje pedig a felmentését kérte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×