eur:
389.69
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Colorado, USA
Nyitókép: Getty Images/ Tyler Stableford

Kilenc sérültből négy súlyos állapotban van a szlovákiai bányarobbanás után

Kilenc bányász megsérült, közülük négyen súlyosan, amikor szerda délután robbanás történt egy nyitranováki bányában. A baleset körülményeit az ügyészség is kivizsgálja.

Szerdán kora este feltehetően a felgyülemlett metángáz gyulladt ki a nyitranováki bányában. Kilenc ember égési sérülést vagy füstmérgezést szenvedett. A föld alatti mentési akciót a bányamentő szolgálat irányította, a felszínen lévő sérülteket a mentők vették át.

A kilenc sérült között két lengyel és egy ukrán bányász is van. Négyüket válságos állapotban a pozsonyi és kassai kórházba szállították, a könnyebben sérült öt vájár a bajmóci kórházban kapott ellátást – tájékoztatott az egészségügyi tárca két államtitkára, Michal Palkovič és Lenka Dunajová.

A Pozsonyi Egyetemi Kórházban kezelt páciensek állapota továbbra is súlyos, mindketten mesterséges lélegeztetést igényelnek. Testük 15 és 20 százalékán égési sérüléseket szenvedtek, de a belső szerveket ért sérülések mértéke még változhat. A Kassa Saca városrészében található kórházban is súlyos állapotban, altatásban van két páciens. A kórház közlése szerint

az orvosok egész éjszaka harcoltak a két sérült életéért. Mindkét páciens mesterséges lélegeztetést igényel.

Zuzana Čaputová államfő jobbulást kívánt a sérült bányászoknak, és megköszönte a mentőszolgálat munkáját. Eduard Heger megbízott kormányfő a helyszínen kijelentette, hogy a nyitranováki bányában történt baleset körülményeit a kerületi ügyészség is kivizsgálja. Hozzátette, minden bányásznak sikerült feljönnie a felszínre, a metán belobbanását követően gyalog tettek meg két kilométert a járatokban.

A bányában nem okozott komolyabb károkat a tűz. A trencséni kerületi rendőrség arról tájékoztatott, hogy általános veszélyeztetés miatt indított eljárást, a baleset körülményeit vizsgálják. "A metán színtelen, szagtalan gáz. Váratlanul történt minden, a bányászok nem számíthattak rá" – mondta Stanislav Paulík, a Központi Bányamentő Szolgálat igazgatója. Szerinte ebben a bányában ritka a metánömlés, azon a fejtési helyszínen pedig, ahol a szerencsétlenség történt, kimondottan szokatlan.

"A bányának ezen a részén ritkán van gázszivárgás, és ha igen, alacsony a koncentrációja. Most hirtelen kiégés történt"

– tette hozzá.

A nyitranováki bányában az elmúlt években több tragikus eset is történt, 2006-ban négy halálos áldozatot követelt egy bányaomlás, 2009-ben pedig 20 ember vesztette életét egy bányarobbanásban.

Idén decemberben befejeződik a munka a bányában. Ennek oka, hogy a szlovák kormány 2019-ben elfogadta, hogy 2023 után már nem támogatja a szénalapú energiagyártást. Tavaly a Felső-nyitrai Bányák 475 dolgozójától váltak meg, idén is folytatódik ez a tendencia, több mint ezer ember veszítheti el a munkáját. Csupán azok maradnak, akik a bánya lezárásán, az üzem felszámolásán, majd az azt követő revitalizáción dolgoznak.

(A nyitókép illusztráció.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×