eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány
Német katona a NATO Patriot rakétavédelmi rendszerének bemutatóján a szlovákiai Szliácson lévő légitámaszponton 2022. május 10-én. A holland-német rakétavédelmi erők 2022 tavaszán telepítették a Patriot rendszert a NATO keleti erőinek erősítésére Oroszország ukrajnai katonai invázióját követően. A NATO többnemzetiségű rakétavédelmi munkacsoportja 240 német és 130 holland katonával tevékenykedik a támaszponton.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Elszállítják a német Patriot ütegeket Szlovákiából

Hónapokon belül kivonják a NATO keleti szárnyának légvédelmét erősítő német Patriot ütegeket Lengyelországból és Szlovákiából – tájékoztatott a német védelmi minisztérium. Németország ugyanakkor a múlt héten leszállította a második Leopard 2A4-es tankot Szlovákiának, cserébe az Ukrajnának átadott 30 gyalogsági harcjárműért.

A német védelmi minisztérium közölte, hogy az amerikai gyártmányú rakétarendszerek és kiszolgáló személyzetük kivonásáról tájékoztatták a lengyel és a szlovák partnert, és állandó, szoros kapcsolatban vannak, hogy a NATO megfelelően alkalmazkodhasson a változó körülményekhez. A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió jelentése szerint azzal indokolják a lépést, hogy az aktuális helyzet, vagyis a NATO keleti szárnyának fenyegetettségi szintje megengedi a légvédelmi rendszerek visszavonását.

A szlovák állami hírügynökség viszont úgy tudja, a Szlovákiának átadott két Patriot-üteget karbantartási célokkal viszik vissza Németországba, de arról sem a német fél, sem a szlovák illetékesek nem beszéltek, hogy visszakerülhetnek-e egyáltalán és ha igen, mikor.

Szlovákiába röviddel a szomszédos Ukrajna elleni orosz támadás megindítása után, 2022 márciusában telepítettek két Patriot üteget a német hadsereg állományából 300 katonával együtt.

Visszavonásukat az év végéig tervezik. A művelettől függetlenül Németország októberig átad Szlovákiának két Mantis típusú légvédelmi rendszert, amelyek az ukrán határ térségében fekvő Nagymihálynál működő ukrán katonai járműjavító állomás védelmét szolgálják. Martina Kakaščíková, a szlovák védelmi minisztérium szóvivője úgy fogalmazott,

továbbra is érvényes, hogy a szlovák légtér soha korábban nem volt annyira védett, mint jelenleg.

Németország emellett a múlt héten leszállította a második Leopard 2A4-es tankot Szlovákiának, cserébe az Ukrajnának átadott 30 gyalogsági harcjárműért. A szlovák hadsereg már átvette a tankot, amely az átadás előtt a haditechnikai felszerelések teljes körű felújításán esett át. „A további 13 Leopard tanknak az év végéig kell megérkeznie” – tájékoztatott a szlovák védelmi tárca szóvivője, hozzátéve, hogy az első Leopardot az erdőháti Katonai Műszaki Vizsgálóállomáson tesztelték, zajlik az eredmények kiértékelése. A harckocsik hadrendbe állításához szükség lesz a legénység betanítására, amit a Bundeswehr tagjai végeznek el nyáron a lesti kiképzőközpontban.

Martina Kakaščíková azt is bejelentette, hogy

Szlovákia már mind a 13 MiG-29-es vadászgépet átadta Ukrajnának.

Négy vadászgéppel ukrán pilóták repültek haza még márciusban, áprilisban pedig a többi kilenc repülőgép is a szomszédba került. Ezek átszállítása a földön valósult meg. A szlovák védelmi tárca szerint a MiG-29-esek nagy segítséget jelentenek Ukrajnának az orosz katonai agresszió elleni védekezésben és a lakosság megvédésében. A 13 darab MiG-29-es vadászgép és a Kub légvédelmi rendszer egy részének átadásáról márciusban kormányközi megállapodást kötött Ukrajna és Szlovákia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×