eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin
Golyó által kilyukasztott katonai sisak a törmelék között egy kijevi utcán 2022. február 26-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Újabb cseh önkéntes esett el az ukrajnai háborúban

Ő már a második cseh, aki az oroszokkal vívott harcban vesztette az életét.

Az első cseh önkéntes harcos még tavaly júniusban halt meg a donyecki régióban az orosz hadsereggel folytatott harcokban. A cseh televízió akkoriban arról számolt be, hogy gránáttalálat érte. A Třebíč városából származó önkéntes több hónapon át harcolt az ukránok oldalán.

A legutóbbi hétvégén pedig újabb cseh áldozatot követelt a háború. Az esetről elsőként az idnes.cz hírportál tudósított, az értesülést később a cseh külügyminisztérium is megerősítette. A nyilvánosságra hozott információk szerint

Donbasz környékén érte a halálos seb a cseh fiatalembert, amikor a sérült katonák kimenekítését végezte.

Egy tüzérségi támadás következtében gránátrepesz találta el. A Phoenix szervezet szóvivője is megerősítette, hogy az elhunyt önkéntes a sérült katonák kimentésében és ápolásában segédkezett, és egy bevetés során érte a találat. Ellátták ugyan a sebét, de az életét már nem tudták megmenteni. A cseh diplomácia most az önkéntes holttestének hazaszállításán dolgozik.

Petr Pavel cseh köztársasági elnök szomorú hírnek nevezve a történteket. „Sajnos a konfliktusok veszteségekkel járnak, és minden veszteség fájdalmas” – fogalmazott az államfő, hozzátéve, hogy idén valamiféle áttörésnek kell történnie a háborúban. „A háború eddig nagyon statikusan zajlott. Nagy veszteségeket hozott mindkét oldalon, és frusztrációt a harcoló országok oldalán, de az Ukrajnát támogató országok oldalán is” – jegyezte meg Petr Pavel.

Vannak azonban olyan cseh állampolgárok is, akik az orosz fél oldalán állnak.

Eddig kilenc embert ítéltek el az ukrajnai orosz invázió nyílt támogatásáért, 58 ügyben folyik büntetőeljárás, további 90 eset a vádemelés szakaszában van, közölte a cseh főügyészség. Igor Stríž főügyész már tavaly februárban felhívta a figyelmet arra, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió, valamint Oroszország vezetésének támogatása a tüntetéseken vagy az interneten bizonyos esetekben bűncselekménynek minősülhet.

A főügyész a Právo című lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a kilenc elítélt közül csak egy került börtönbe, a többiek felfüggesztett büntetést, valamint pénzbírságot kaptak. Egy oroszpárti aktivista tavaly az év vége előtt azért kapott kilenc hónapos börtönbüntetést, mert a közösségi hálón ukránokat támadó és sértő nyilatkozatokat hozott nyilvánosságra. Az ilyen nyilatkozatok bizonyos körülmények között emberiségellenes bűncselekmények nyilvános támogatásának vagy jóváhagyásának minősülhetnek, amelyekért akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható.  

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×