eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Transzparenst tartó résztvevők az UCU brit felsőoktatási szakszervezet felhívására tartott bérkövetelő munkabeszüntetésen a Kings College egyetem épületénél Londonban 2023. február 1-jén. Nagy-Britanniában ezen a napon országszerte sztrájkolnak inflációkövető béremelésért a közigazgatásban, az oktatásban és a közlekedési szektorban.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Gyakorlatilag általános sztrájkot tartanak Nagy-Britanniában

A vasutasok mellett a tanárok, közalkalmazottak, reptéri dolgozók és mások is letették a munkát egy összehangolt akcióban. A kormány viszont ellenáll a bérköveteléseknek.

A híradások arról szóltak, hogy kinyitnak a brit iskolák (csak épp a tanárok nagy része nem lesz bent) – mivel sztrájkba lépnek. Szakszervezetük közölte, hogy mától, azaz szerdától 15 ezer tanár, hét napon át nem dolgozik majd – bár a munkabeszüntetés egy-egy napos lesz.

Mellettük a vasutasok és a brit közalkalmazottak vesznek részt a 2011. óta legnagyobb sztrájkban, mivel Rishi Sunak kormánya továbbra is ellenáll a 10%-os infláció és a megélhetési válság kiváltotta bérköveteléseknek.

12 és félezer vasutas sztrájkja miatt egész vonalak állnak le, 70 ezer egyetemi oktató nem megy be dolgozni,

ahogy 100 ezer közalkalmazott sem. Utóbbiak sztrájkja kihat a kormányhivatalok, a felügyelőszervek, a múzeumok, a munkaközvetítő központok és a határbeléptető pontok munkájára – jegyezte meg a Financial Times.

A brit érdekképviseleteket összefogó szövetség, a TUC összehangolt akciót hirdetett, mert egy új törvény sztrájkok idejére kötelezővé teszi majd a kulcsfontosságú ágazatokban – köztük a közlekedésben, az egészségügyben és az oktatásban – a minimális szolgáltatást fenntartását. A szervezet számításai szerint az infláció körülbelül havi 90 ezer forintnak megfelelő összeggel károsítja meg az átlag közalkalmazottat az idén.

A kormány részéről semmi jel nem utal arra, hogy a bérek terén kialakult patthelyzetet feloldanák.

A 2022-23-as évre a brit tanárok minimum 5 százalékos béremelést kaptak. A szakszervezetek azonban infláció feletti emelést követelnek, hogy "korrigálják" a bérek reálértékének évek óta tartó csökkenését.

Eközben a kormány a határőrség alkalmazottainak 2 százalékos béremelést ajánlott, de a a szakszervezet 10 százalékos emelést követel. Steve Barclay brit egészségügyi miniszter kedden azt mondta, hogy a kormány "tárgyalásokat folytat a szakszervezeti kollégákkal" az egészségügyben kialakult vita megoldására. De a nővérek és mentősök korábbi sztrájkjai ellenére eddig nem engedett és helyette olyan, innovatívnak tartott technológiai megoldásokat lengetett be a terhelés csökkentésére, mint a „virtuális kórházi ágy” – amikor egy beteget otthonában, részben videohívás útján látnak el.

Sara Gorton, a Unison szakszervezet egészségügyi vezetője azt mondta, hogy

a kormány "pontosan semmit" nem tesz a patthelyzet megszüntetése érdekében.

Rishi Sunak szeretné, ha a közvélemény elhinné, hogy a kormány mindent megtesz a vita megoldása érdekében. Nem így van. Nincsenek bértárgyalások, és a miniszterelnöknek fel kell hagynia azzal, hogy megpróbálja becsapni a közvéleményt" - mondta. Maga Sunak a héten újra eljátszotta a kedves, a problémákra nyitott vezető szerepét, amikor ingre vetkőzve tartott beszédet egészségügyi dolgozók előtt. Ennek ellenére február 10-én jön az újabb mentős-sztrájk és ápolók és fizioterapeuták is csatlakoznak majd. Közben a brit mozdonyvezetőknek 8%-os béremelést ajánlottak, de ezt nem fogadják el – pedig egy ágazati szerv szerint ezzel jóval a brit átlagfizetés fölé emelkedne a bérük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×