eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Andrej Babis cseh miniszterelnök, a kormányzó centrista ANO mozgalom vezetője beszél a párt prágai központjában 2021. október 9-én. A jobboldali hárompárti Spolu koalíció nyerte az október 9-én zárult képviselőházi választást Csehországban a szavazatok 27,62 százalékával. A második helyen az ANO végzett 27,28 százalékkal.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Kampányhajrá - Reagáltak a korrupciós vádak alól felmentett cseh exkormányfő versenytársai

Felmentette a bíróság Andrej Babiš volt cseh kormányfőt az úgynevezett Gólyafészek-ügyben. Babišt azzal gyanúsították, hogy több mint egy évtizede az egyik cége jogosulatlanul szerzett 50 millió koronás – mai árfolyamon számítva közel 830 millió forintos – európai uniós támogatást. A felmentő ítélet az e hét végi csehországi elnökválasztás előtt született, amelyen Andrej Babiš esélyes jelöltként indul. Két legnagyobb választási ellenfele a Twitteren reagált a bíróság döntésére.

A vád szerint Andrej Babiš kormányfőként befolyásolta az uniós támogatások szétosztását olyan módon, hogy saját cégei, az Agrofert holding alá tartozó vállalatok jelentős támogatást kaptak. Konkrétan a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésének támogatásáról van szó. Az államügyészség hároméves feltételes szabadságvesztés és tízmillió korona – azaz mintegy 165 millió forint – pénzbírság kiszabását kérte, de a bíróság megalapozatlannak találta a vádakat, és a volt cseh miniszterelnököt felmentette a korrupciós ügyben. Jan Šott, a bírói testület elnöke szerint a vizsgálatok során nem nyert bizonyítást, hogy a Gólyafészek-ügyben a vád által hangoztatott tény törvénysértő lett volna. A per még tavaly szeptemberben kezdődött, több mint 15 tárgyalási napon át húzódott, amely során tanúk tucatjait hallgatta meg a bíróság.

A döntés azonban nem jogerős, az államügyésznek még lehetősége van a fellebbezésre.

Andrej Babiš pénteken a bíróságon elmondott több órás védőbeszédében úgy fogalmazott, hogy sohasem lopott, és nem űzött tisztességtelen üzletet.

„Az egész ügyet a média fújta fel, engem akarnak kivégezni” – jegyezte meg Babiš, hozzátéve, hogy ha csalni akart volna, akkor Cipruson próbálkozott volna, ahol senki nem látná. A hétfői döntést követően természetesen felszabadultan nyilatkozott.

„Nagyon örülök, hogy független bíróságunk van. A döntés jó hír Csehország és a cseh állampolgárok számára. A bíróság megerősítette azt, amit a kezdetektől fogva állítok: nem vagyok bűnös, és nem tettem semmi törvénysértőt” – mondta a jelenleg az ellenzék padsoraiban helyet foglaló ANO mozgalom vezetője.

A felmentő ítélet néhány nappal a csehországi elnökválasztás előtt született, amelyen Andrej Babiš esélyes jelöltként indul.

Január 13-án és 14-én mintegy 8,3 millió cseh szavazó dönt a leköszönő Miloš Zeman jelenlegi államfő utódjáról. A prágai várba, a Hradzsinba igyekvő nyolc elnökjelölt közül igazán komoly esélye Petr Pavel nyugalmazott tábornoknak, Danuša Nerudová közgazdásznak, valamint Andrej Babišnak van. A legutolsó felmérések eredménye szerint

Pavelre a válaszadók 28,7, Babišra 28,5, míg Nerudovára 25,1 százaléka

adná a voksát az elnökválasztás első körében.

  • Nerudová a hétfői bírósági döntést követően annak tiszteletben tartására szólította fel követőit a Twitteren. „A bíróság ma Andrej Babiš ártatlanságáról döntött, ezt tiszteletben kell tartani. Független bíróságunk van, ez az ügy pedig nem volt annyira átpolitizált, mint ahogy azt Babiš több alkalommal is hangoztatta” – írta bejegyzésében Nerudová, de azért megjegyezte, hogy a volt kormányfő régóta csak a saját érdekeit tartja szem előtt, és hozzájárul a demokrácia szétveréséhez.
  • A másik erős elnökjelölt, Petr Pavel szerint Babišsal olyasvalakinek kell szembenéznie, aki kellő tapasztalattal rendelkezik, és a legnagyobb csatákat már letudta. „Az önök támogatásával legyőzöm őt” – szólította fel követőit az elnökjelölt.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×