eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
LONDON, ENGLAND - DECEMBER 15: A woman holds a placard as nurses and supporters gather to demonstrate outside St Thomas hospital in Westminster on December 15, 2022 in London, England. Nurses in England, Wales and Northern Ireland have begun the first of two day-long strikes over pay and working conditions, with a second taking place on 20 December. (Photo by Leon Neal/Getty Images)
Nyitókép: Leon Neal/Getty Images

Retteghetnek a britek: szerdán csak „igazolt” szívrohamhoz megy ki a mentő

Menjenek taxival kórházba! – ezt javasolták a briteknek a példa nélküli nővér- és immár mentőssztrájk közepette.

Nagy-Britanniára teljes erejével sújt le az úgynevezett „elégedetlenség tele”. Miközben a britek büszkesége, az NHS egészségügyi szolgálat történetében először sztrájkolnak a nővérek, leálltak a munkával a mentősök is. A brit sajtó szerint az ország egyes részeiben még szívroham vagy stroke esetében sem jöhet a szirénázó mentő. Becslések szerint a szerdai sztrájk miatt tíz rohamkocsiból nyolc vagy késik, vagy meg sem érkezik.

A 7 millió embert kiszolgáló északnyugat-angliai mentőszolgálatnak – a kilenc sztrájkoló szolgálat egyikének – a háziorvosokhoz küldött levelében az áll, hogy a rendelőben vagy idősotthonokban rosszul lett betegeknek „maguknak vagy taxival” kell bemenniük a kórházba. A levél szerint „igazolt szívroham” vagy azonnali életveszély esetén megy majd csak ki a mentő. A levél szerint az érintett mentősök december 23–28. között nem szállítanak kórházak között betegeket, kivéve vese- és rák rendelésre, vagy palliatív szolgáltatásra, illetve a terhes nőket is beszállítják a kórházba.

Még a sztrájkolókkal másoknál jobban szimpatizáló baloldali lapok is megjegyezték, hogy a helyzetben

sokkal nagyobb fizikai kockázatnak lesznek kitéve a betegek, akár halálos fenyegetésnek is.

Arra os emlékeztetnek, hogy december 28-án jön egy újabb sztrájk.

Közben a kórházakban megbecsült és befolyásos, de évtizedek óta alulfizetett nővérek Királyi Kamarájának főtitkára, Pat Cullen egy Newcastle-i kórház előtt tüntetett kollégáival az ő sztrájkjuk második napján. Az egyik házilag készített táblán az NHS rövidítésből szójátékot csináltak: nem National Health Service, azaz Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, hanem National Hell Service, azaz Nemzeti Pokol Szolgálat állt rajta, piros tűzzel és az ördög vasvillájval díszítve.

Mindez jól tükrözi a brit egészségügyben dolgozók érzéseit, akik előtt a közvélemény a pandémia minden csütörtökjén hangos edénycsörömpöléssel tisztelgett, de akiknek a fizetése reálértékben évtizedek óta csökken. A nővérek az elmúlt évek elmaradt béremeléseit és az inflációt kompenzáló,

masszív 19 százalkos béremelést követelnek

– ami közel kétszer annyi, mint más ágazatok dolgozóinak követelései.

Még a konzervatív Daily Mail azt írta, hogy a nővérek hajlandók engedni a követelésből, de brit kormány még mindig nem akar tárgyalni a pénzről, csak a munkakörülményekről. Steve Barclay brit egészségügyi miniszter ezt a „nesze semmi, fogd meg jól” üzenetet úgy csomagolta be, hogy a kormány „tiszteli a fizetések mértékét elemző testületet”, de inkább arról beszélt: „eltökélt” a szakszervezetekkel való tárgyalásokra a „munkahelyük helyszínéről, a technológiáról és a biztonságról”.

Oliver Dowden kormányminiszter pedig úgy magyarázkodott: „szíve szerint megadná a 19 százalékos fizetésemelést a nővéreknek, de a lépés csapás lenne a közpénzekre és felpörgetné az inflációt”. Mindez kevéssé hatja meg a brit egészségügyi dolgozókat, akiket rendszeresen hősnek titulálnak a politikusok, de anyagilag már kevésbé honorálnak.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×