eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66687.09
2024. április 25. csütörtök Márk
Zuzana Caputova szlovák elnök (b) fogadja Eduard Heger szlovák miniszterelnököt, miután megbukott a szlovák kormány az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazáson Pozsonyban 2022. december 15-én. A szeptembertől parlamenti kisebbségben kormányzó Heger-kabinettől, szűk többséggel, 78 vokssal vonta meg a bizalmat a 150 fős pozsonyi törvényhozás, amelynek 102 képviselője vett részt a szavazáson.
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novák

A szlovák elnök szerint a Heger-kabinet kormányzásának utolsó percei drámaiak voltak

Zuzana Čaputová köztársasági elnök pedig pénteken kijelentette: 2023 első felében előrehozott választásra van szükség Szlovákiában..

A szlovák parlament megvonta a bizalmat Eduard Heger kormányától, a kabinet bukása után pedig máris azt latolgatják, ki és miként fogja tovább kormányozni az országot. A parlamenti szavazás eredményét egyébként a legtöbb ellenzéki párt üdvözölte, többen a „legszebb karácsonyi ajándéknak” nevezték.

A pozsonyi törvényhozás döntését követően Zuzana Čaputová köztársasági elnök visszahívta a Heger-kabinetet, és ideiglenes megbízást adott Eduard Hegernek korlátozott jogkörökkel a kormány vezetésére.

A parlamenti szavazást követően Boris Kollár házelnök és Heger kormányfő megbeszélést folyatott az államfővel. Kollár bejelentette, hogy

a pártoknak meg kell egyezniük az előrehozott választás kihirdetéséről, melyet júniusban, esetleg már májusban megtarthatnak.

Zuzana Čaputová államfő szükségesnek tartja, hogy még 2023 első felében előrehozott választás legyen az országban, mivel a megbízott kormánynak korlátozott jogkörei vannak, emellett elő kell készíteni az állami költségvetést a következő évre. Ha mégsem sikerülne előrehozott választásokat tartani, akkor az államfő, az alkotmány alapján, újabb lépéseket tesz. Mindenesetre Čaputová elnökasszony arra kérte Eduard Heger ideiglenesen megbízott kormányfőt és a politikai pártokat, hogy

a parlament legkésőbb 2023 január végéig fogadja el az előrehozott választás kihirdetéséhez szükséges összes intézkedést.

Zuzana Čaputová azt is kérte a megbízott kormánytól, hogy az átmeneti időszak alatt a stabilitáshoz járuljon hozzá, és ne a Szlovákiában uralkodó belpolitikai káosz növeléséhez. A kormányt felszólította, hogy felelősséggel éljen a korlátozott jogköreivel. „Egyértelmű, hogy ideiglenes kormányról beszélünk, hiszen nem rendelkezik az összes szükséges jogkör felett. A politikai pártok elnökeinek nyilatkozataiból pedig az is világos, hogy nincs politikai akarat új kormány összeállítására a jelenlegi parlament támogatásával” – fogalmazott az államfő.

A szlovák köztársasági elnök nem kívánt bővebben nyilatkozni a távozó kormányról. „Megtettem ezt nemrég az országértékelő beszédemben.

De azt leszögezhetem, hogy kormányzásának utolsó percei is drámaiak voltak”

– jelentette ki az államfő. Úgy fogalmazott, Szlovákiában rendet kell teremteni, működőképessé kell tenni az országot, és mindenekelőtt az emberek, nem pedig a politikusok problémáinak megoldásával foglalkozni. Hangsúlyozta, mindent megtesz, hogy elősegítse az előrehozott választáshoz vezető nyugodt átmenetet.

Eduard Heger immáron megbízott miniszterelnökként úgy véli, minden további lépés a pártokkal folytatott politikai tárgyalások függvénye. Rámutatott, hogy kormánya demokratikus, korrupcióellenes, világos a külpolitikai irányultsága, és számos reformot hajtott végre.

„Jelentősen előrébb léptettük, és a megújulás útjára állítottuk Szlovákiát”

– tette hozzá Eduard Heger. Azt is kijelentette, az elsődleges cél, hogy a jövő héten elfogadják a 2023-as költségvetést, melyre azért van szükség, hogy végre lehessen hajtani az embereket segítő intézkedéseket.

Címképünkön Zuzana Čaputová és Eduard Heger

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×