eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lángoló lakóház előtt egy nő a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/LIBKOS

Eduard Heger: az ukránoknak segítségre lesz szükségük, hogy túléljék a telet

"Ukrajnának szüksége lesz ezen a télen szövetségesei szolidaritására és támogatására, hogy tavasszal nagyobb offenzívát indíthasson, és még több területét visszafoglalhassa az oroszoktól” – jelentette ki a szlovák miniszterelnök Bécsben, az Európai Néppárt képviselőinek találkozóján. A csehek is segítenek: e héten ukrán katonák vesznek részt egy előre betervezett csehországi hadgyakorlaton.

Eduard Heger és Manfred Weber, az Európai Néppárt német elnöke közös sajtótájékoztatót tartott. Az eseményen Weber azt mondta, hogy a szlovák miniszterelnök az egyik meghatározója annak, hogy milyen legyen a néppárti politika. A sajtótájékoztatón mindkét politikus válaszolt a Horvátországot, Bulgáriát és Romániát érintő schengeni övezet bővítésével kapcsolatos kérdésekre is. Szlovákia támogatja ezeknek az országoknak a felvételét a schengeni övezetbe, de Gerhard Karner osztrák belügyminiszter időközben bejelentette: Ausztria megvétózza Románia és Bulgária csatlakozását.

A szlovák kormányfő szerint fontos, hogy feltárják a probléma gyökerét, mert növekszik az Európai Unióra nehezedő migrációs nyomás. Szerinte a schengeni külső határok megerősítése a megoldás, és Szlovákia ezért helyesli a három ország schengeni övezethez csatlakozását, mert így a külső határok őrzését külföldi határőrökkel lehetne megerősíteni.

Eduard Heger tárgyalt a helyzetről Karl Nehammer osztrák kancellárral is. A menekültek olyan országokba próbálnak eljutni, ahol magas az életszínvonal. "Szlovákia még csak most halad efelé, ezért csak tranzitország, nem pedig célország a migránsok számára" – magyarázta a miniszterelnök. Heger úgy véli, hogy a schengeni térség külső határainak megerősítése azonnali célnak kell lennie, hogy a schengeni tagállamoknak ne kelljen a jelenlegi helyzet hosszú távú következményeivel foglalkozniuk.

A szlovák miniszterelnök az osztrák fővárosban tartott találkozón arról is beszámolt, hogy Szlovákia a szomszédos Ukrajnából a háború elől menekülő anyák százezreinek és gyermekeiknek nyújtott menedéket, Ukrajnának pedig katonai, humanitárius és technikai segítséget nyújt. Eduard Heger szerint mindenki láthatja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök mit okoz az ukránoknak. "Tönkreteszi az infrastruktúrájukat és az erőforrásaikat, az emberek pedig fagyoskodnak. Ezért

a nyugati szövetségeseknek még jobban kell segíteniük Ukrajnát, hogy túlélje a telet"

– fogalmazott a kormányfő.

A csehek is felkészítik az ukránokat a további harcokra: ezen a héten ukrán katonák vesznek részt egy előre betervezett hadgyakorlaton. A cseh védelmi minisztérium biztonsági okokból nem közölte, hogy hány katona tartózkodik Csehországban, illetve mikor és hogyan érkeztek az országba.

A cseh parlament november végén hagyta jóvá azt a kormánydöntést, miszerint jövő év végéig a csehek mintegy négyezer ukrán katona számára nyújtanak speciális kiképzést. A kiképzésre négy, egy-egy hónapos szakaszban kerül sor. A védelmi tárca szerint az ukránok a jövő évi speciális kiképzéseket készítik elő a csehekkel. A kiképzés költségeit 975 millió koronára – mintegy 16 milliárd forintra – becsülte a cseh kormány, amit az Európai Unió térít meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×