eur:
389.32
usd:
359.15
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Cseh rendőr ellenőriz egy autóst a szlovák határon fekvő Stary Hrozenkovban 2022. szeptember 29-én. Csehország a mai naptól ideiglenesen a Szlovákiával közös határon 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn újította fel az ellenőrzéseket azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális bevándorlást.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Van gond, meghosszabbították a csehek a határellenőrzést

Csehország további 14 nappal meghosszabbítja az ellenőrzést a Szlovákiával közös határain, hogy megakadályozza a migránsok illegális bejutását az ország területére. A rendeletet szerdán hagyta jóvá a cseh kormány, és december 26-ig marad érvényben.

Csehország Szlovákiával közös határvonalán szeptember 29-én vezették be az ellenőrzéseket. Azóta több mint 9100 illegális bevándorlót és 130 embercsempészt tartóztatott fel a cseh rendőrség.

Vít Rakušan cseh belügyminiszter tájékoztatása szerint az intézkedés bevezetése óta csökken a migránsok száma Csehországban, azaz hatékonynak látja a határellenőrzést. A tárcavezető kedden bejelentette, arra fogja kérni a kabinetet, hogy 30 nappal, január 11-ig hosszabbítsa meg az intézkedést. Rakušan a szlovák, a magyar és az osztrák belügyminiszter prágai találkozóján megjegyezte,

a karácsonyi ünnepek alatt enyhíthetik az intézkedést.

Hogy pontosan mit ért ez alatt, azt nem részletezte – erről egyeztetnie kell Martin Vondrášek országos rendőrfőkapitánnyal.

A kormány szerdán azonban úgy döntött, hogy egy hónap helyett csak 14 nappal tolja ki a határellenőrzések időpontját, ami így december 26-ig marad érvényben. „A cseh-szlovák kapcsolatok nagyon érzékeny problémájáról van szó, ezért választottuk a kompromisszumos megoldást” – jelentette ki Jan Lipavský cseh külügyminiszter. „Másfelől tény, hogy nem kimondottan cseh-szlovák, hanem európai problémáról van szó. A migránsok problémáját európai szinten kell megoldani” – tette hozzá a cseh külügyek irányítója.

Pozsony valóban rossz néven vette a csehek által bevezetett intézkedést. Edurad Heger szlovák kormányfő egy hónappal ezelőtt nyíltan bírálta a lépést, és úgy fogalmazott, hogy „ami a cseh-szlovák határon történik, az nem mehet tovább.”

A szlovák miniszterelnök elengedhetetlennek tartja a külső schengeni határ védelmének megerősítését.

A ČT24 hírtelevízió információi szerint a cseh kormány állítólag azért döntött az intézkedés rövidebb, csak 14 napos meghosszabbítása mellett, mert nem szeretné tovább feszíteni a húrt a cseh-szlovák kapcsolatokban.

A schengeni szabályok szerint a határellenőrzések legfeljebb fél évig, azaz március végéig maradhatnak érvényben. Vít Rakušan cseh belügyminiszter azonban elmondta, nem akarják megvárni a tavaszt, és szeretnének tárgyalni a szlovák féllel a megoldásról, például a közös határőrjárőrözés bevezetéséről már a szlovák oldalon. Kijelentette, hogy az eddig foganatosított intézkedések sikeresek, és a cseh diplomácia tevékenysége is eredményt hozott, például előrehaladtak a tárgyalások Szerbiával, hogy egyeztesse vízumpolitikáját az Európai Unióval.

A csehek által őrizetbe vett illegális migránsok többsége szíriai állampolgár, akik Szerbián és Magyarországon keresztül érkeznek Szlovákiába, majd Csehországon keresztül próbálkoznak eljutni Németországba. „A migráció megfékezése szempontjából a magyar-szerb határ védelme kulcsfontosságú. Csehország kész megduplázni, 40-ről 80-ra emelni az ott szolgáló rendőrei számát” – mondta korábban Petr Fiala cseh kormányfő egy prágai sajtótájékoztatón.

(A nyitóképen: Cseh rendőr ellenőriz egy autóst a szlovák határon fekvő Stary Hrozenkovban 2022. szeptember 29-én. Csehország aznaptól a Szlovákiával közös határon 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn újította fel az ellenőrzéseket ideiglenesen, azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális bevándorlást.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Háromhetes mélypontjára esett a forint

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Kedd délután óta gyakorlatilag megállás nélkül gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a 390-es szintet is megközelítette az árfolyam csütörtökön, majd a vártnál minimálisan jobb amerikai GDP-adat mellett is hirtelen erőre kapott és 389 alá bukott a jegyzés. A holnapi amerikai inflációs adat még a mai GDP-adatnál is fontosabb lesz, amely akár komolyabb kilengéseket is hozhat a forint piacára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×