eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Cseh rendőr ellenőriz egy autóst a szlovák határon fekvő Stary Hrozenkovban 2022. szeptember 29-én. Csehország a mai naptól ideiglenesen a Szlovákiával közös határon 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn újította fel az ellenőrzéseket azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális bevándorlást.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Van gond, meghosszabbították a csehek a határellenőrzést

Csehország további 14 nappal meghosszabbítja az ellenőrzést a Szlovákiával közös határain, hogy megakadályozza a migránsok illegális bejutását az ország területére. A rendeletet szerdán hagyta jóvá a cseh kormány, és december 26-ig marad érvényben.

Csehország Szlovákiával közös határvonalán szeptember 29-én vezették be az ellenőrzéseket. Azóta több mint 9100 illegális bevándorlót és 130 embercsempészt tartóztatott fel a cseh rendőrség.

Vít Rakušan cseh belügyminiszter tájékoztatása szerint az intézkedés bevezetése óta csökken a migránsok száma Csehországban, azaz hatékonynak látja a határellenőrzést. A tárcavezető kedden bejelentette, arra fogja kérni a kabinetet, hogy 30 nappal, január 11-ig hosszabbítsa meg az intézkedést. Rakušan a szlovák, a magyar és az osztrák belügyminiszter prágai találkozóján megjegyezte,

a karácsonyi ünnepek alatt enyhíthetik az intézkedést.

Hogy pontosan mit ért ez alatt, azt nem részletezte – erről egyeztetnie kell Martin Vondrášek országos rendőrfőkapitánnyal.

A kormány szerdán azonban úgy döntött, hogy egy hónap helyett csak 14 nappal tolja ki a határellenőrzések időpontját, ami így december 26-ig marad érvényben. „A cseh-szlovák kapcsolatok nagyon érzékeny problémájáról van szó, ezért választottuk a kompromisszumos megoldást” – jelentette ki Jan Lipavský cseh külügyminiszter. „Másfelől tény, hogy nem kimondottan cseh-szlovák, hanem európai problémáról van szó. A migránsok problémáját európai szinten kell megoldani” – tette hozzá a cseh külügyek irányítója.

Pozsony valóban rossz néven vette a csehek által bevezetett intézkedést. Edurad Heger szlovák kormányfő egy hónappal ezelőtt nyíltan bírálta a lépést, és úgy fogalmazott, hogy „ami a cseh-szlovák határon történik, az nem mehet tovább.”

A szlovák miniszterelnök elengedhetetlennek tartja a külső schengeni határ védelmének megerősítését.

A ČT24 hírtelevízió információi szerint a cseh kormány állítólag azért döntött az intézkedés rövidebb, csak 14 napos meghosszabbítása mellett, mert nem szeretné tovább feszíteni a húrt a cseh-szlovák kapcsolatokban.

A schengeni szabályok szerint a határellenőrzések legfeljebb fél évig, azaz március végéig maradhatnak érvényben. Vít Rakušan cseh belügyminiszter azonban elmondta, nem akarják megvárni a tavaszt, és szeretnének tárgyalni a szlovák féllel a megoldásról, például a közös határőrjárőrözés bevezetéséről már a szlovák oldalon. Kijelentette, hogy az eddig foganatosított intézkedések sikeresek, és a cseh diplomácia tevékenysége is eredményt hozott, például előrehaladtak a tárgyalások Szerbiával, hogy egyeztesse vízumpolitikáját az Európai Unióval.

A csehek által őrizetbe vett illegális migránsok többsége szíriai állampolgár, akik Szerbián és Magyarországon keresztül érkeznek Szlovákiába, majd Csehországon keresztül próbálkoznak eljutni Németországba. „A migráció megfékezése szempontjából a magyar-szerb határ védelme kulcsfontosságú. Csehország kész megduplázni, 40-ről 80-ra emelni az ott szolgáló rendőrei számát” – mondta korábban Petr Fiala cseh kormányfő egy prágai sajtótájékoztatón.

(A nyitóképen: Cseh rendőr ellenőriz egy autóst a szlovák határon fekvő Stary Hrozenkovban 2022. szeptember 29-én. Csehország aznaptól a Szlovákiával közös határon 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn újította fel az ellenőrzéseket ideiglenesen, azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális bevándorlást.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×