INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

zuzana caputová

szlovákia

eduard heger

kormányválság

Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok győztes elnökjelöltje várakozik egy televíziós műsor felvételére a pozsonyi Grassalkovich-kastély előtt 2019. március 31-én. Caputová jelentős előnnyel nyerte meg az előző nap az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás, második, döntő fordulóját.

Új parlamenti választást javasol a szlovák államfő

Nem kímélte a politikusokat kedden a szlovák parlamentben megtartott országértékelő beszédében Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök. Az államfő szerint idén zűrzavar uralta a szlovák belpolitikát, az emberek lassan már azt sem tudják, valójában ki kormányoz és ki van ellenzékben. A beszédre kormánypárti és ellenzéki képviselők is reagáltak. Robert Fico exkormányfő szerint az elnök megmutatta, hogy a koalíció oldalán áll. Az államfő szerinte képtelen kiállni Szlovákia érdekei mellett.

„Félő, hogy a politikai válság a demokrácia válságába csap át, ebben az esetben a legjobb lesz, ha lehetővé tesszük az állampolgároknak, hogy újraválasszák politikai képviseletüket” – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a pozsonyi parlamentben elmondott országértékelő beszédében.

A köztársasági elnök szerint idén zűrzavar uralta a szlovák belpolitikát, az emberek lassan már azt sem tudják, valójában ki kormányoz és ki van ellenzékben. „A kormánypárti politikusok sokszor nagyobb ellenségei voltak önmaguknak, mint az ellenzék, és a kölcsönös támadások az egyik koalíciós partner távozásához vezettek” – mutatott rá Zuzana Čaputová.

Azt mondta, a kisebbségi kormányzás rontja a parlament működését, emlékeztetett, hogy többször nem lehetett megnyitni a parlamenti ülést vagy el kellett halasztani a tanácskozást, és nem világos, kik támogatják a kormányt. Leszögezte, hogy

ilyen kormányzás még jó időkben is kimerítené az országot, nem még a jelenlegi nehéz időszakban.

A jelenlegi politikai válságért az államfő szerint bizonyos fokig minden politikus felelős. Ennek következménye, hogy a közvélemény-kutatások szerint kevesen bíznak Eduard Heger kormányában, az állam és a demokrácia tekintélye is csorbát szenved. „Ehhez nagymértékben hozzájárult az ellenzék egy része is, amely nemcsak politikai ellenfeleit támadja, hanem magát a demokráciát” – jegyezte meg az államfő.

Hangsúlyozta, hogy a kormány természetesen nehéz helyzetben van a krízishelyzetek miatt, de veszélyesnek tartja, ahogyan sokszor azokat kezeli, és az utolsó pillanatban drámát csinál a válságból.

„Nem focidrukkerek vagyunk, akik eldönthetik, hogy kinek szurkolnak, vagy kiben bíznak jobban. Állampolgárok vagyunk, és tudnunk kell, hogy mire készüljünk fel”

– jelentette ki Čaputová. Leszögezte, nem mehetnek így tovább a dolgok az országban, különben az emberek maradék bizalma és a társadalom összetartó ereje is elvész.

A köztársasági elnök országértékelő beszédére kormánypárti és ellenzéki képviselők is reagáltak. Eduard Heger miniszterelnök értékelte, hogy az államfő a jövő évi állami költségvetés elfogadását szorgalmazta. Egyetértett vele abban, hogy Szlovákia hibrid támadásnak van kitéve. A társadalom polarizálódásáért szerinte főleg a populizmus felelős. Az államfő jelentésének szerinte kritikus szemmel kell néznie az ország történéseit, ezért ezt a jelentést is ilyen módon értelmezi. Ugyanakkor úgy véli, hogy az államfő által megnevezett több kihívásra a kormány már reagált.

Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke szerint Zuzana Čaputová megmutatta, hogy a koalíció oldalán áll.

Az államfő szerinte képtelen kiállni Szlovákia érdekei mellett.

A parlamenten kívüli magyar párt, a Szövetség pedig arra mutatott rá, hogy Čaputová a jelentésben a nemzetiségi közösségek jogaival is foglalkozott: szerinte a kisebbségeknek biztosítani kellene a fejlődésükhöz szükséges körülményeket.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Ha tovább mélyül a politikai válság, jobb lesz új választást tartani
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018