INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

zaporizzsja

atomerőmű

nemzetközi atomenergia-ügynökség

ukrajna

háború

Ukrajna, zaporizzsjai atomerőmű, orosz katona

Áramszünetek Ukrajnában: külföldre utazást javasol az egyik energiacég

A tűzzel játszik, aki a zaporizzsjai atomerőművet lövi – figyelmeztetett a Nemzetközi Atomenergia ügynökség. A megszállt ukrán területen, orosz ellenőrzés alatt álló erőművet ismét hatalmas robbanások rázták meg, és az ukránok és oroszok ismét egymásra mutogatnak.

Ismét tűz alá került Európa legnagyobb atomerőműve, ami megszólalásra késztette Rafael Grossit. Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének főnöke dodonai módon fogalmazott: „bárki, aki felelős a zaporizzsjai erőmű lövetéséért, a tűzzel játszik” - mondta.

A NAÜ helyszínen tartózkodó illetékesei szerint vasárnap reggel több robbanást is láttak az atomerőmű területének közelében és a területén is. Néhány épületben, rendszerben és felszerelésben kár keletkezett, „de a nukleáris biztonság szempontjából egyik sem volt kritikus” – közölte az ügynökség.

Közben az ukrán és az orosz hatóságok egymás fegyveres erőit vádolták a támadásokkal.

Az ukrán atomenergia cég, az Energoatom szerint az orosz erők megpróbálják megakadályozni, hogy árammal és fűtéssel lássák el Ukrajna polgárait. Az orosz védelmi minisztérium viszont az ukrán tűzérségre mutogatott. Oroszország ugyanakkor többször támadta drónokkal és rakétákkal az ukrán infrastruktúrát.

Rafael Grossi ismét arra szólította fel Ukrajnát és Oroszországot, hogy egyezzenek meg a nukleáris biztonságról és hozzanak létre biztonsági zónát a telep körül - a lehető leghamarabb.

Az atomerőmű március óta áll az oroszok ellenőrzése alatt, akik arra kényszerítették az ukrán személyzetet, hogy folytassa a munkát.

Az erőművet többször is aknatámadás érte, ami megnövelte a nukleáris baleset kockázatát.

Mint tudósítók megjegyzik: a telep hat, vízhűtéses szovjet-tervezésű reaktora jelenleg áll, de a nukleáris üzemanyag túlhevülhet, ha a hűtőrendszer nem kap áramot. A telep áramgenerátorait pedig eddig már többször érte aknatámadás.

Zelenszkij ukrán elnök korábban arra szólított fel, hogy az összes katona távozzon a létesítmény területéről.

Az ukrán energialétesítmények elleni orosz támadások nyomán országszerte vannak többórás áramszünetek. Több millió ukrán tölti napja egy részét fűtés, áram és folyóvíz nélkül, miközben néhol már leesett a hó. Az ukránok azt mondják, hogy miközben folynak a helyreállítási munkák, 15 régióban úgynevezett „stabilizációs áramszünetekre” lesz szükség és előre jelezték az összes régió számára a hétfői áramszüneteket.

Maxim Timcsenko, a legnagyobb magán energiacég, DTEK főnöke azt mondta: az ukránok fontolják meg, hogy külföldön vészelik át a telet, hogy csökkentsék az energiahálózatra nehezedő nyomást.

Nyitókép: Newsnpr

Kapcsolódó hang

NAÜ: Bárki, aki az erőművet lövi, a tűzzel játszik
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018