eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán kormány, valamint svájci, román és észak-macedón parlamenti küldöttségek tagjaival tanácskozik Kijevben 2022. április 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Sokk Moszkvából: a Wagner-főnök Zelenszkijt dicsérte

Meglepő kijelentések hangzottak el Moszkvából a héten. A védelmi minisztérium azt állította, garanciákat kapott Ukrajnától, hogy a „gabonakorridorból” nem számíthatnak támadásokra. Előtte pedig a Wagner-csoport főnöke méltatta az ukrán elnököt.

Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok közepette egy dolog látszik biztosnak: Recep Tayyip Erdogan török elnök tovább növelte befolyását azzal, hogy „visszatérítette” Oroszországot a múlt hét végén felmondott ukrajnai gabonaszállítási alkuhoz.

Erdogan és a gabonaszállítási egyezmény egyik aláíró fele, az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy Moszkva írásos garanciákat kapott Kijevtől arról, hogy többé nem számíthat támadásokra a „gabonaszállítási korridorból”; a korábbi orosz vád az volt, hogy Ukrajna innen indított drónokat, amik a szevasztopoli haditengerészeti bázist támadták.

Ukrajna viszont azt közölte, hogy semmilyen garanciákat nem adott, nyugati kommentátorok szerint pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök blöffölt a gabonaalku felfüggesztésével, de „megalázó” módon 180-fokos fordulatra kényszerítették. Részben azért, mert a harmadik világbeli országok, amelyek körében befolyást épít, nem vették jó néven, hogy visszatartja azt a búzát, amit várva-várnak az éhezők.

Az igazán szokatlan kijelentések azonban Jevgenyij Prigozsin, a hírhedt Wagner félkatonai csoport alapítója részéről hangzottak el. Prigozsin emlékezetes módon elítélteket verbuvált az ukrajnai háborúba azt ígérve nekik: ha túlélik, szabadok lesznek, de ha megpróbálják megadni magukat, lelövik őket.

Putyin közeli szövetségese most viszont azzal lepte meg a közvéleményt, hogy úgy tűnik, méltatta az elnököt, de nem az oroszt. Prigozsin

„erős és magabiztos” vezetőnek nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, akit „nem szabad alábecsülni”.

Sőt, még azt is hozzátette: pragmatikus és „jó fickó”.

A vendéglátós múltja miatt Putyin séfjének is nevezett Prigozsintól megkérdezték: ugyan miért magasztalja hirtelen Zelenszkijt, akit idáig Moszkvában jobbára gúnyoltak és bíráltak?

Úgy tűnik, a Wagner-főnök lapozgathatta az időszámításunk előtt 500 évvel élt Szun-ce kínai hadi filozófus sokat idézett munkáját, a Háború művészetét, amiben szemet szúrhatott neki az a mondat, hogy „tisztelt az ellenségedet”.

Prigozsin ugyanis azt mondta: „Ha erősebb akarsz lenni és győzni akarsz, akkor kezeld tisztelettel az ellenfeledet… mindig keresd magadban a hiányosságokat és nézd azt, hogy mi jót és fontosat tanulhatsz az ellenség tapasztalataiból.”

Az ukrán elnököt az állami orosz médiában gyakran drogosnak állítják be, aki egy neonáci klikk tagjaként vezeti Ukrajnát. Kommentátorok szerint az, hogy Prigozsin a hivatalos narratívával szembemenő véleményt engedett meg magának a nyilvánosság előtt, a növekvő befolyását jelzi. Azt azonban kétségbe vonják, hogy politikai szerepre törne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×