eur:
390.97
usd:
366.77
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2022. március 14-én. Az eddigi mérések nem igazolták, hogy a Sajó vize szennyezett lenne Magyarországon, de a vizsgálatok továbbra is tartanak - közölte ezen a napon az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint valamilyen szennyezőanyag került a vízbe a folyó szlovákiai szakaszán. A Miskolcnál és Sajópüspökinél végzett mérések nem igazoltak szennyeződést a vízben; a folyó vizének Ph- és oldott oxigén vizsgálata szerint mindkét mérés eredménye határértéken belül van. A vizet fémekre is vizsgálják, ezek eredményére még várnak. A Miskolci Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Sajó szlovákiai szakaszán is dolgoznak, és a folyón felfelé haladva is méréseket végeznek.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Lassan visszatér az élet a Sajóba

Elkezdődött a halak újratelepítése a Sajó szlovákiai szakaszán. A február elején történt vízszennyezés viszont még mindig nem múlt el teljesen.

A szlovák környezetvédelmi minisztérium úgy tájékoztatott, hogy az augusztus elején elvégzett vizsgálatok igazolták, a Sajó növényvilágát nem károsította jelentős mértékben a szennyezett bányavíz, és egyes halfajok is visszatérnek a folyóba. A Sajó három szakaszán végezték a megfigyelést, és mindhárom helyen megfelelőnek nevezhető állapotot találtak. A Vízgazdálkodási Kutatóintézet a halfajok megfigyelését is elvégezte.

A legszennyezettebb részekről számos faj eltűnt, illetve egyes fajokon belül hiányoznak a különböző korú példányok. „Több szakaszokon csak minimális számú felnőtt egyed van” – közölte a minisztérium, megjegyezve, hogy a folyó alsó szakaszán feltehetően az oda torkolló vizekből származó egyedek bukkantak fel, és várhatóan újra benépesítik a Sajót.

Varga Tibor, a rozsnyói horgász szövetség tagja a Facebookon arról tájékoztatott, hogy a napokban a szennyezett bányavíz befolyása feletti szakaszon tízezer 8 cm-es sebes pisztrángot és ötezer 12 cm-es pénzes pért telepítettek a rozsnyói horgászok. Varga Tibor a Sajó megmentéséért küzdő aktivisták egyike, aki egy augusztus 28-án feltöltött videóban rámutatott, hogy a folyó alsóbb szakaszain még mindig növekszik az arzén koncentrációja az üledékben.

Az aktivista a múlt héten a Sajó magyarországi szakaszán, Sajópüspökinél vett üledékmintát. A spektrométeres röntgenvizsgálat azt mutatta, hogy a vizsgált mintában a vas aránya 4,1 százalék, továbbá található benne egyebek mellett mangán, nikkel és arzén. A szakértő rámutatott, hogy

az arzén aránya növekedett az előző mérések óta, jelenleg már 31 mg/kg-os értéket mutat, ami több mint a duplája a Magyarországon megengedett 15 mg/kg-os értéknek.

A ma7.sk hírportál közölte, hogy Sajópüspökinél a Greenpeace is vett mintákat a folyó vizéből és az üledék felső rétegéből még május végén, az ő méréseik alapján az arzén koncentrációja 19, illetve 20 mg/kg volt. Vagyis azóta egyre több arzént mos magával a Sajó. „A szennyezett víz továbbra is folyik a Sajóba, február óta körülbelül 2,3 tonna arzén került a vízbe, és ez a szám napról napra növekszik. Az arzén a folyó medrében fekszik az üledékben, és minden nap a sodrással lejjebb kerül a folyó alsóbb szakaszaira” – fogalmazott Varga Tibor.

Az aktivista rámutatott, hogy a Szlovák Tudományos Akadémia azt javasolta: a pozsonyi illetékes szerveknek, hogy a folyóból el kell távolítani a veszélyes üledéket, semmi esetre sem szabad hagyni, hogy a sodrás a folyó alsóbb szakaszaira mossa. Hozzátette, a hatóságok több mint fél év alatt azt sem tudták elérni, hogy megakadályozzák a szennyezett bányavíz beáramlását a folyóba. A Sajót február közepén festette vörösre az alsó-sajói vasércbányából kifolyó nehézfémekkel szennyezett víz. A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről van szó. A katasztrófaelhárítási munkákat csupán június közepén kezdték el a bányában, így a folyó teljes tisztulása még sokáig eltarthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×