eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Szakadozott ukrán zászlók lobognak a szélben az északkelet-ukrajnai Csernyihivben 2022. április 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA

Ukrán partizánok végezhettek Zelenszkij pártjának kollaboráns képviselőjével

Az ukrán erők azt állítják, hogy áttörték az első orosz védvonalakat a Herszoni körzet visszafoglalásáért indított offenzívában. Közben a nemzetközi atomenergia-ellenőrök elindultak a veszélyeztetett zaporizzsjai atomerőmű vizsgálatára.

Jó előre beharangozták, aztán mégsem indult meg, most viszont, úgy tűnik igen: az ukrán hadsereg közölte, hogy ellencsapásba kezdett az ország déli részének visszafoglalására. Natalja Humenjuk, az érintett parancsnokság szóvivője megerősítette, hogy a herszoni régió is hadműveleti területté vált.

A nevét adó, és a Krímtől északra fekvő város az egyetlen központ, amit a megszálló orosz erők el tudtak foglalni a hat hónapos háború során.

Azt, hogy az ukránok áttörték az első orosz védelmi vonalat Herszonnál, sokan egy kormányzati tweetre vezették vissza, amiből nem derültek ki részletek, csak annyi, hogy „nagyon sikeres volt a nyugati fegyverek bevetése”. Moszkva elismerte az új offenzíva kezdetét, de azt állította, az „csúfos kudarcot vallott”, és hogy az ukránok jelentős veszteségeket szenvedtek.

Ismeretes, az oroszok a régióban már bevezették a rubelt, az iskolákban az orosz tananyagot és egy olyan „népszavazást” készítenek elő, aminek célja, hogy a terület jogilag elszakadjon Ukrajnától, kérve felvételét az Orosz Föderációba.

Az ukrán előrenyomulással párhuzamosan az oroszok aknatűz alá vették a Herszonhoz közeli, de ukrán ellenőrzésű Mikolajiv kikötővárost. Olekszandr Szenkevics helyi polgármester két halálos áldozatról és öt sérültről számolt be.

Közben Herszon közelében állítólagos ukrán partizánok vállalták magukra egy kollaboráns ukrán képviselő megölését. Alekszej Kovaljevet, aki korábban Zelenszkij elnök pártjának képviselője volt, de együttműködött az orosz erőkkel,

otthonában agyonlőtték, feleségét pedig halálra késelték.

Sajtójelentések szerint a partizánok eddig már öt magas rangú, és az oroszokkal együttműködő ukrán tisztviselőt öltek meg. Saját állításuk szerint az ukrán katonai offenzívához hangolják a tevékenységüket.

Közben a politikai huzavona után a héten sor kerül a régióban található, a harcok által veszélyeztetett zaporizzsjai erőműben a nemzetközi atomellenőrök látogatására. A komplexum az orosz erők ellenőrzése alatt áll, és rendszeresen éri aknatűz. Az ukránok és az oroszok is egymást vádolják emiatt. Egyelőre az erőmű érzékeny részeit – a reaktorblokkokat – nem érte találat, de áramkimaradás már volt, ami katasztrófához is vezethetett volna.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrei most veszélyes misszióra indulnak egy harci övezetben, miután engedélyt kaptak a megszálló orosz erőktől. Az ellenőrök felmérik az erőmű biztonságát.

Tudósítók megjegyezték, hogy a környékbeli lakosok félelemben élnek az ismétlődő orosz aknatámadások közepette. Az ukrán hatóságok jódtablettákat osztottak ki, egy esetleges sugárzásra felkészülve.

(Címlapképünk illusztráció.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×