INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

szlovákia

kormányválság

eduard heger

igor matovic

Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter a V4 + Ausztria és Németország energiaügyi minisztereinek találkozóján a Budapest Marriott szállóban 2022. február 8-án. A tanácskozáson az energiaügyekért felelős osztrák és a német államtitkár online vett részt.

Napokon belül széthullhat a kormány Szlovákiában

A négyes koalíció liberális pártja, az SaS minden alternatívával számol a végkifejletet illetően, de Richard Sulík pártelnök szerint az a legvalószínűbb, hogy pártja miniszterei augusztus végén benyújtják a lemondásukat.

Szlovákiában még mindig nem oldódott meg a hetek óta tartó kormányválság. A négypárti kormánykoalíció második legkisebb pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás, az SaS egy ideje már a koalíciós szerződés átdolgozását, és nem utolsó sorban Igor Matovič pénzügyminiszter lemondását, valamint kabinetből való távozását követeli, amit Matovič mozgalma, az OĽaNO elutasít. Az SaS korábban jelezte,

ha feltételei nem teljesülnek, miniszterei elhagyják a kormányt.

„A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy

Igor Matovič ragaszkodni fog a székéhez, tovább fog ártani az országnak,

továbbra is katasztrofális módon fogja irányítani a kormánytagokat, a mi minisztereink pedig távoznak a kormányból” – fogalmazott Richard Sulík, az SaS pártelnöke, de leszögezte, hogy támogatják Eduard Heger kormányát. A liberális párt ugyanakkor kitart a távozása mellet, és Sulík szerint az OĽaNO-nak kell mérlegelnie, hogy az ország érdekeit tekinti-e fontosabbnak, vagy a saját pártérdekeit. „Ami nem megy, az nem megy” – tette hozzá.

Sulík visszautasítja azokat a kijelentéseket, hogy az SaS máris megkezdte a választási kampányát. Hozzátette, hogy bár a koalícióból gyakorlatilag kiléptek, joguk van akár alkotmánytörvényeket is a parlament elé terjeszteni. Azt is jelezte, hogy augusztus végéig további tervezeteket dolgoznak ki és igyekeznek támogatókat keresni.

A koalíciós pártok vezetői pénteken találkoznak egymással, hogy megkeressék a hetek óta húzódó koalíciós válságból kifelé vezető utat. A találkozó kapcsán Eduard Heger kormányfő ismét leszögezte, szeretné, ha a négypárti koalíció kitöltené a megbízatási idejét „Ennek szentelem minden energiámat. Rengeteg időt szánok a különféle megbeszélésekre, találkozókra, amelyek tovább folytatódnak” – mondta, hozzátéve, hogy Sulíkkal még a hét vége előtt találkozik, mielőtt elutazik szabadságra.

Boris Kollár házelnök szerint augusztus 31-ig még sok minden megtörténhet. „Péntekre a kormányfő összehívta a koalíciós pártok elnökeit, talán lesz valami előremozdulás. Bízom a józan észben” – jelentette ki a házelnök. Kollár hangsúlyozta, hogy az embereknek segítségre van szükségük, például az energiaárak és a gáz miatt, ezért ilyen viharos időkben távozni gyávaság mindenki részéről.

A koalíciós pártok közti marakodásnak Robert Fico, az ellenzék vezére örül a legjobban.

A Smer elnöke hétfői sajtótájékoztatón jelentette be, hogy már összegyűlt a szükséges 350 ezer aláírás az előrehozott választásról szóló népszavazás kiírásához. „Pontosan az elképzeléseink szerint alakult a petíciós akció” – fogalmazott a hatalomba visszatérni kívánó korábbi miniszterelnök.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018