eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

A szlovákok harmadának nincs pénze nyaralásra

A szlovákok negyede még szabadságra sem megy az idén. A döntő szempont a pénz. A lakosság több mint egyharmada emiatt egyáltalán nem megy üdülni, 13 százaléknyian pedig csupán 200 eurót tudnak családtagonként költeni vakációzásra.

Szlovákiában a megkérdezettek 37 százaléka nem megy az idén nyaralni a jelenlegi gazdasági helyzet és a szűkös családi költségvetés miatt. Összesen 38 százaléknyian terveznek utazást, derült ki abból a felmérésből, melyet a kariéra.sk portál végzett 3255 személy bevonásával.

Ennek ellenére viszonylag sokan készülnek külföldre, a lakosság 32 százaléka tengerparti nyaralást tervez, 6 százaléka pedig más jellegű külföldi kirándulást. Viszont a jelenlegi laza járványügyi szabályok ellenére 49 százaléknyian a belföldi üdülést választják.

Viszont 13 százaléknyian belföldi és külföldi utat is terveznek.

A látványos drágulás miatt egyre több szlovákiai család kerül nehéz anyagi helyzetbe, ami a nyári turistaszezonra is rányomhatja a bélyegét. A nyaralás elhalasztásánál, illetve az üdülőhely kiválasztásánál a döntő szempont a pénz. Az energia és az élelmiszerek árának emelkedése arra is hatással van, hogy ki mennyit kész költeni a nyaralásra.

A felmérésben résztvevők 13 százaléka mindössze 200 eurót tud családtagonként költeni vakációzásra. A lakosság 20 százalékánál ez az összeg 200 és 500 euró között mozog, 18 százaléknyian 500 és 1000 euró közti összeget, szűk 8 százaléknyian pedig akár 1500 eurót is tudnak áldozni rá.

A járványügyi intézkedések feloldásának köszönhetően – idén már valamivel többen utaznak külföldre, mint tavaly. Idén nyáron a szlovákiai családok számára a legolcsóbb tengerparti nyaralást Görögország és Törökország kínálja, de a spanyolországi üdülőhelyek is az olcsóbbak közé tartoznak. Korábban Horvátország számított az egyik legolcsóbb megoldásnak a tengerparti nyaralást választók számára. Mára azonban fordult a kocka, az idei szezonban így

Horvátország már az egyik legdrágább turisztikai célpont a dél-tengeri országok közül.

A horvátoknál az idei szezonban az árak átlagosan 20–25 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest, de az 50 százalékos drágulás sem számít kivételesnek.

A pozsonyi Új Szó cikke szerint a kirándulni vágyók fele már figyelembe vette az infláció hatásait, így nagyobb összeget szán a nyári szabadságra, mint egy évvel ezelőtt. A nyaralás finanszírozására az idén a szlovákiai családok töredéke tervez újabb fogyasztási hitelt felvenni, amiben valószínűleg közrejátszott az is, hogy az elkövetkező időszakban a hitelkamatok további növekedése várható, ami a családok nagy részét elriasztja a felelőtlen eladósodástól. A most közzétett felmérés szerint a családok leggyakrabban a saját megtakarításaikból és a fizetésükből állják a nyaralással járó költségeket. A megkérdezettek alig 4 százaléka tervez kölcsönt felvenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×