eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
EDINBURGH, SCOTLAND - JUNE 28: Scotlands First Minister Nicola Sturgeon addresses MSPs at Holyrood on June 28, 2022 in Edinburgh, Scotland. Sturgeon has justified her call for a new independence referendum by citing changes to the state of the UK since the Indy Ref, coupled with a perceived mandate from the last Scottish elections. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nyitókép: Jeff J Mitchell/Getty Images

Jogi zűrzavar a skót függetlenségi népszavazás körül

Skócia autonóm vezetése kijelölte a következő függetlenségi népszavazás időpontját, dacára, hogy a londoni központi kormány ezt ellenzi. A kormányzó Skót Nacionalista Párt önállóságot akar, mondván ők nem akarták a brexitet. Viszont kisebbfajta káosz kerekedett az ügyben.

Nicola Sturgeon függetlenségi törekvései szerdán kicsit zűrzavarossá váltak, miután helyettese azt sugallta, hogy az első miniszter még akkor is követelheti a kiválásról szóló tárgyalásokat Boris Johnson brit miniszterelnökkel, ha a Skót Nemzeti Párt (Scottish National Party, SNP) a következő parlamenti választásokon a szavazatok kevesebb mint felét kapja meg.

Sturgeon kedden közölte, hogy 2023. október 19-én megismételné a függetlenségi referendumot. Legutóbb 2014-ben kérdezték meg a skótokat, még jóval a brexit előtt: akkor 55 százalékuk a maradásra szavazott. Most a londoni kormány vonakodása miatt kérdéses, hogy meglesz-e az újabb népszavazás. Sturgeon azonban makacskodik és a legfelsőbb bíróságot kérte fel annak megvizsgálására, hogy a skót parlament megtarthatja-e a szavazást az Egyesült Királyság kormányának engedélye nélkül.

Az SNP vezetője azt mondta,

ha a népszavazás nem tartható meg, akkor a következő parlamenti választásokat „de facto” népszavazásként fogja kezelni.

Ez viszont kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a Skót Nemzeti Párt mit tekintene győzelemnek: magas rangú skót kormányzati források tájékoztatása szerint a pártnak a népszavazási voksok több mint 50 százalékát kellene elérnie.

John Swinney skót miniszterelnök-helyettes szerdán már más álláspontot vázolt fel, amikor azt mondta, hogy Sturgeon már azzal is felhatalmazást kapna az elszakadási tárgyalásokhoz, ha pártja megnyerné a Skóciának járó helyek több mint a felét a brit parlamenti választásokon, azaz az 59-ből 30-at.

Mit jelent ez? Azt, hogy annak ellenére is függetlenségi tárgyalásokat követelhetne Boris Johnsonnal, ha a népszavazáson kevesebb mint 50 százalékot szerez. Swinney azonban később visszakozott, és azt állította, hogy rosszul hallotta a kérdést.

Alkotmányjogi szakértők szerint a legfelsőbb bíróság úgy fog dönteni, hogy ez nem tartozik a hatáskörébe, mivel az Egyesült Királyság alkotmánya a westminsteri parlament számára fenntartott téma. Közben kedden

a brit kormány megerősítette, nem engedélyezi a népszavazást.

Sturgeon azt mondta, hogy ha a bíróság kimondja, hogy az autonóm skót parlamentnek nincs hatásköre a népszavazás megrendezésére London jóváhagyása nélkül, akkor a 2014-es függetlenségi népszavazáson a választóknak feltett kérdéssel kampányol majd az országos parlamenti választásokon, azaz: Legyen-e Skócia független ország?

És hogy Skóciában mindenki szakadni akar-e az angoloktól? Nos, a sokáig elsőszámú Munkáspárt alkotmányügyi szóvivője, Sarah Boyack éreztette, hogy ez nem biztos. „Sturgeon helyettesének nyilatkozata világossá teszi, hogy mi a Skót Nemzeti Párt: megszállott nacionalisták, akik ki akarják játszani a választókat, hogy a saját céljaikra használják fel őket” – nyilatkozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×