INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

dusan kovacik

szlovákia

börtön

ítélet

Law and order concept. Handcuffs, gavel on book on a wooden background, top view

Rács mögé kerül a volt szlovák speciális ügyész

Nyolc év letöltendő börtönbüntetést kapott Szlovákiában az egykori speciális ügyész. A bíróság bűnszervezet létrehozása, működtetése és támogatása, továbbá csúszópénz átvétele, hivatali jogkörökkel való visszaélés, valamint bizalmas és minősített adatokkal való visszaélés miatt ítélte el Dušan Kováčikot, aki 16 éven keresztül vezette Szlovákiában a Legfőbb Ügyészi Hivatalt. Robert Fico ellenzéki vezető szerint a volt különleges ügyész a büntetőjoggal való politikai visszaélés első áldozata Szlovákiában.

Bűnösnek mondta ki Szlovákiában a Legfelsőbb Bíróság Dušan Kováčik volt speciális ügyészt. A bíróság nyolc év feltétel nélküli szabadságvesztésre ítélte, a büntetés letöltésének legenyhébb végrehajtási módját, vagyis fogházbüntetést rendelt el, emellett 100 ezer euró bírságot szabott ki az elítéltre. Kováčikot korábban nem jogerősen már elítélték bűnszervezet létrehozása, működtetése és támogatása, továbbá csúszópénz átvétele, hivatali jogkörökkel való visszaélés, valamint bizalmas és minősített adatokkal való visszaélés miatt. A bűnszervezettel kapcsolatos előző ítéletet a Legfelsőbb Bíróság megszüntette, az ellene felhozott többi vádpontban viszont bűnösnek találta. A vád szerint egyebek mellett 50 ezer euró kenőpénzt vett át azért, mert közbenjárt egy maffiacsoport, a Takáč-banda főnökének tartott Ľubomír Kudlička vizsgálati fogságának megszüntetése érdekében. A bíróság emellett abban is bűnösnek találta, hogy információkat szolgáltatott ki a vizsgálati iratokból.

Az elítélt ügyvédje rendkívüli jogorvoslatért folyamodik a Legfelsőbb Bíróság ítélete miatt. „A védencem ellen felhozott bűncselekmények nem történtek meg, ezt be fogjuk bizonyítani, az eljárás számunkra nem ért véget, folytatjuk” – mondta az ítélethirdetés után Erik Magál, aki bízik benne, hogy végül sikerül igazolni védence ártatlanságát.

A szlovák kormányoldal szerint az ítélethirdetés annak a bizonyítéka, hogy az előző Fico-kormányok szemet hunytak a bűncselekmények felett, mert maguk is érintettek voltak.

„Nyilván most rengeteget fogunk hallani a politikai nyomásról, arról, hogy Dušan Kováčik politikai áldozat lett, s miként akar bosszút állni rajta az egész világ”

– fogalmazott a Za ľudí párt alelnöke, Juraj Šeliga. Eduard Heger kormányfő az ítélethirdetésre reagálva azt mondta, akik ma is Kováčikot védik a parlamentben, nem különbek nála. A miniszterelnök bűnözőnek nevezte Kováčikot, és rámutatott, hogy együttműködött a maffiával és hagyta magát lefizetni. „Az ilyen mély erkölcsi hanyatlás nem az ő személyes hibája, hanem a Robert Fico vezette Smer által működtetett rendszer ismertetőjele” – tette hozzá a kormányfő.

Az ellenzéki Smer viszont azt állítja, hogy a volt speciális ügyész a büntetőjoggal való politikai visszaélés első áldozata. A párt például arra hivatkozva vonja kétségbe a Legfelsőbb Bíróság ítéletét, hogy Kováčik ellen úgynevezett „besúgók” tanúskodtak, akik szabadlábon vannak, és különféle előnyöket élveznek. „Ennek a kormánynak ez a szégyene, és erről hamarosan mindenki tudomást fog szerezni” – mondta Dušan Jarjabek, a Smer képviselője.

Dušan Kováčik 2004 szeptemberétől 2020 novemberéig, 16 éven át vezette Szlovákiában a Legfőbb Ügyészi Hivatalt. 2020 októberében vette őrizetbe a rendőrség legsúlyosabb korrupciós ügyeket vizsgáló alakulata, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség. Nem sokkal azután, hogy büntetőeljárás indult ellene, lemondott posztjáról. Szlovákia főügyésze, Maroš Žilinka az ítélethirdetés után bejelentette, hogy Kováčik ügyészi pozícióját is elveszíti.

Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Kapcsolódó hang

Rács mögé kerül a volt szlovák speciális ügyész
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018