eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Law and order concept. Handcuffs, gavel on book on a wooden background, top view
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Rács mögé kerül a volt szlovák speciális ügyész

Nyolc év letöltendő börtönbüntetést kapott Szlovákiában az egykori speciális ügyész. A bíróság bűnszervezet létrehozása, működtetése és támogatása, továbbá csúszópénz átvétele, hivatali jogkörökkel való visszaélés, valamint bizalmas és minősített adatokkal való visszaélés miatt ítélte el Dušan Kováčikot, aki 16 éven keresztül vezette Szlovákiában a Legfőbb Ügyészi Hivatalt. Robert Fico ellenzéki vezető szerint a volt különleges ügyész a büntetőjoggal való politikai visszaélés első áldozata Szlovákiában.

Bűnösnek mondta ki Szlovákiában a Legfelsőbb Bíróság Dušan Kováčik volt speciális ügyészt. A bíróság nyolc év feltétel nélküli szabadságvesztésre ítélte, a büntetés letöltésének legenyhébb végrehajtási módját, vagyis fogházbüntetést rendelt el, emellett 100 ezer euró bírságot szabott ki az elítéltre. Kováčikot korábban nem jogerősen már elítélték bűnszervezet létrehozása, működtetése és támogatása, továbbá csúszópénz átvétele, hivatali jogkörökkel való visszaélés, valamint bizalmas és minősített adatokkal való visszaélés miatt. A bűnszervezettel kapcsolatos előző ítéletet a Legfelsőbb Bíróság megszüntette, az ellene felhozott többi vádpontban viszont bűnösnek találta. A vád szerint egyebek mellett 50 ezer euró kenőpénzt vett át azért, mert közbenjárt egy maffiacsoport, a Takáč-banda főnökének tartott Ľubomír Kudlička vizsgálati fogságának megszüntetése érdekében. A bíróság emellett abban is bűnösnek találta, hogy információkat szolgáltatott ki a vizsgálati iratokból.

Az elítélt ügyvédje rendkívüli jogorvoslatért folyamodik a Legfelsőbb Bíróság ítélete miatt. „A védencem ellen felhozott bűncselekmények nem történtek meg, ezt be fogjuk bizonyítani, az eljárás számunkra nem ért véget, folytatjuk” – mondta az ítélethirdetés után Erik Magál, aki bízik benne, hogy végül sikerül igazolni védence ártatlanságát.

A szlovák kormányoldal szerint az ítélethirdetés annak a bizonyítéka, hogy az előző Fico-kormányok szemet hunytak a bűncselekmények felett, mert maguk is érintettek voltak.

„Nyilván most rengeteget fogunk hallani a politikai nyomásról, arról, hogy Dušan Kováčik politikai áldozat lett, s miként akar bosszút állni rajta az egész világ”

– fogalmazott a Za ľudí párt alelnöke, Juraj Šeliga. Eduard Heger kormányfő az ítélethirdetésre reagálva azt mondta, akik ma is Kováčikot védik a parlamentben, nem különbek nála. A miniszterelnök bűnözőnek nevezte Kováčikot, és rámutatott, hogy együttműködött a maffiával és hagyta magát lefizetni. „Az ilyen mély erkölcsi hanyatlás nem az ő személyes hibája, hanem a Robert Fico vezette Smer által működtetett rendszer ismertetőjele” – tette hozzá a kormányfő.

Az ellenzéki Smer viszont azt állítja, hogy a volt speciális ügyész a büntetőjoggal való politikai visszaélés első áldozata. A párt például arra hivatkozva vonja kétségbe a Legfelsőbb Bíróság ítéletét, hogy Kováčik ellen úgynevezett „besúgók” tanúskodtak, akik szabadlábon vannak, és különféle előnyöket élveznek. „Ennek a kormánynak ez a szégyene, és erről hamarosan mindenki tudomást fog szerezni” – mondta Dušan Jarjabek, a Smer képviselője.

Dušan Kováčik 2004 szeptemberétől 2020 novemberéig, 16 éven át vezette Szlovákiában a Legfőbb Ügyészi Hivatalt. 2020 októberében vette őrizetbe a rendőrség legsúlyosabb korrupciós ügyeket vizsgáló alakulata, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség. Nem sokkal azután, hogy büntetőeljárás indult ellene, lemondott posztjáról. Szlovákia főügyésze, Maroš Žilinka az ítélethirdetés után bejelentette, hogy Kováčik ügyészi pozícióját is elveszíti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×