INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

boris johnson

nagy-britannia

london

downing street

parti

Boris Johnson brit miniszterelnök Janez Jansa szlovén kormányfő érkezésére vár a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2021. szeptember 30-án.

Boris Johnson megúszta, de még újabb kínos részletekkel szembesülhet

Újabb cikkünk a témában:

A londoni rendőrség ugyanis lezárta a nyomozást a Partygate miatt, bár a karanténsértő bulik ügyében külön vizsgálódó hivatalnok a jövő héten saját jelentést is kiad.

„Nagyon hálás vagyok a Londoni Rendőrségnek a munkájukért. Most még meg kell várnunk Sue Gray jelentését, és akkor... drukkolok, hogy ez hamarosan megtörténjen” – így kommentálta a brit kormányfő, hogy a hatóság több bírságot már nem oszt ki a kormány- és politikai hivatalokban tartott, a pandémia karanténszabályait sértő összejövetelek miatt.

Néhány ilyenen Boris Johnson is részt vett, miközben az egyszerű polgárokat bírságokkal riogatták és nem engedték neki a kórházi és idősotthonokban tett látogatásokat, még a haldokló rokonok esetében sem.

A brit kormányhivatalnak öt hónapon át okozott fejfájást a Partygate.

A többszöri szabálysértések, illetve a leleplezésük kiprovokálta a brit közvélemény és a politikusok dühét -, majd a rendőrségi vizsgálatot. Azt, hogy most ez véget ért, Boris Johnson hatalmas megkönnyebbüléssel fogadja.

Lehet, hogy ő megkönnyebbült, sőt hálás is, de mások talán csak azért nem dühöngenek tovább, mert sokkolóbb események történnek a világban. Ugyanakkor bizarr, hogy a jogkövető Nagy-Britanniában az az épület vagy hivatal kapta a legtöbb bírságot, amelyik a kormány centruma.

A londoni rendőrség, a Metropolitan Police négy hónap alatt 126 büntetést osztott ki nyolc karanténsértő esemény résztvevőinek. Köztük volt az elhíresült „hozz magadnak piát” néven emlegetett, gardenparty. Összesen 83 kormányilletékest, politikust és tanácsadót bírságoltak meg, 28 köztük visszaeső volt, aki 2-5 büntetést is kapott.

Nem csoda, hogy a brit közvélemény úgy látta, hogy az elitnek mindent szabad, és az ügyben az igazságot különböző hárításokkal csak fokozatosan elismerő Johnson a többszöri heves parlamenti összecsapások és pártja nagyágyúi távozást követelő bírálatai ellenére, a mai napig miniszterelnök.

A kormányfő ugyanakkor csak egy büntetőcédulát gyűjtött be a meglepetés születésnapi partiján való részvételéért. Vélekedések szerint azért, mert a rendőrök a többi eseményen való részvételét a „munkavégzés részének” tartották, a Downing Street 10-et pedig otthonának. Ez feldühítette jelenlévő beosztottjait, akik nem úszták meg a büntetést – írta az Independent.

Johnsonnak még a következő néhány napban kínos részleteket kell majd hallgatnia, amikor Sue Gray közhivatalnok kiadja saját nyomozása teljes eredményét. A brit sajtó arra számít, hogy lesújtó véleménnyel lesz a miniszterelnöki rezidencia kultúrájáról és viselkedéséről. Johnson azt mondta: a maga részéről nem fogja megakadályozni, hogy Gray megnevezze a szabálysértőket.

A botrány csúcsán már több konzervatív képviselő pedzegetni kezdte, hogy

bizalmatlansági szavazást kér saját miniszterelnökével szemben, akire úgy tekintettek, hogy „ciki” a Konzervatív Pártnak.

Sok képviselő azt mondta választókerületeiben, hogy akkor mondanak végső véleményt Johnsonról, amikor a rendőrség lezárja a vizsgálatot (ez most megtörtént) és Sue Gray kiadja a jelentését (ez pedig napok kérdése). A konzervatív honatyák és honanyák ezek ismeretében döntök el, hogy továbbra is miniszterelnökként akarják-e majd látni Johnsont. Viszont tény: ő megint túlélte, és arra játszik, hogy a közvélemény elfelejti az ügyet és megbocsát neki.

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Facundo Arrizabalaga
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018