eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A koronavírus-betegségből felgyógyult Boris Johnson brit miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 előtt 2020. április 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Lezárták a Partygate vizsgálatát, de Boris Johnson még nem nyugodhat meg

Közel öt hónapon át vizsgálódott a Metropolitan Police a Londonban 2020 májusa és 2021 áprilisa közt tartott partik ügyében.

Boris Johnson miniszterelnök és felesége, valamint Rishi Sunak pénzügyminiszter is kapott már egy csekket a vizsgálat végeredményeként: Johnson egyelőre nem tud arról, hogy további büntetést is kiszabtak volna rá. Az érintett időszakban összesen nyolc olyan eseményt rendeztek, amellyel kapcsolatosan felmerült, hogy az adott időszak gyülekezési szabályait megsértette.

Carrie Johnsont, a miniszterelnök feleségét már tájékoztatták arról hogy nem kell további pénzbüntetésre számítania. A rendőrség nem hozta nyilvánosságra, kiket érint a több mint 120 kiszabott bírság, írja a Sky News.

A rendőrségi vizsgálat lezárása megnyitja az utat a Sue Gray, a brit kabinetiroda másodtitkára által készített jelentés teljes körű nyilvánosságra hozatala előtt. A Partygate néven elhíresült botrány a parlamentet is megrengette:

ellenzéki és tory képviselők is követelték a miniszterelnök lemondását.

Parlamenti vizsgálattal is szembe kell néznie a Boris Johnsonnak, mivel felmerült annak gyanúja, hogy félrevezette az alsóházat.

A büntetésben részesülők közt 53 férfi és 73 nő van a rendőrség szerint, köztük akadnak olyanok is, akik több büntetést is kaptak. A Scotland Yard eredetileg nem tervezte visszamenőleg vizsgálni a koronavírussal kapcsolatos gyülekezési szabályok megszegését, de januárban változtatott álláspontján.

Angela Rayner, a Munkáspárt frakcióvezető-helyettese szerint a Downing Streeten ipari mennyiségű szabályszegés történt.

"A Sue Gray-jelentésnek sürgősen és teljes egészében nyilvánosságra kell kerülnie.

Itt az ideje, hogy a miniszterelnök abbahagyja a bujkálást.

Miközben a brit nép oly sok áldozatot hozott, Boris Johnson Downing Streetje rekord mennyiségű szabályszegést követett el. Nagy-Britannia jobbat érdemel" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×