eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
Electrical equipment.energy meter is a device that measures the amount of electric energy consumed by a residence, a business, or an electrically powered device
Nyitókép: SPmemory/Getty Images

"Martin Lewis megbénította Nagy-Britanniát!"

Nagy-Britanniában drasztikusan megdrágult a lakossági energia, mert a szolgáltatók megemelhetik az árplafont. Az egyik nagy cég egy pénzügyi tanácsadó gurut azzal vádolt meg, hogy megbénította az ügyfélszolgálatát, mert felszólította a briteket, mindenki olvassa le az óráját.

Martin Lewis "self-made man" egy brit sikertörténet. A férfi néhány éve alapította meg a moneysavingsexpert nevű pénzügyi tanácsadó oldalt, amely nevéhez híven tippeket ad arra, hogy hol, milyen szolgáltatóval és milyen tarifával lehet spórolni, mibe érdemes befektetni és mit kell tudni a különböző pénzügyi szolgáltatásokról.

Ezért komoly befolyása van. Lewis csütörtökön arra sürgette honfitársait, hogy nyújtsák be az energiacégeknek az óraállásokat, nehogy megégessék magukat az áprilisi tarifaemelések miatt.

Péntektől ugyanis körülbelül 54 százalékkal drágult a lakossági energia Nagy-Britanniában, ami éves szinten azt jelenti, hogy a britek 305 ezer forintnak megfelelő összeggel élnek majd rosszabbul, mint egy évvel korábban.

A még márciusban benyújtott pontos óraállás megakadályozza a cégeket abban, hogy vastagon fogjon a ceruza és túlbecsüljék az április 1. előtti fogyasztást a következő számla összeállításánál.

A túlbecsülés a kevesebb fogyasztással járó nyári hónapokban azzal járhat, hogy az energiacégek több pénzhez jutnak,

miközben az ügyfélnek felajánlják, hogy az év során a túlfizetésből rendezheti a következő számlákat. A megugrott infláció miatt azonban a cég jól jár, a fogyasztók kevésbé.

(A briteknél, ha valaki néhány hónapon át nem adja meg az óraállást a szolgáltatónak, akkor korábbi fogyasztása alapján becsülik meg, hogy mennyit kell fizetnie a jövőben. A különbözetet később rendezik.)

Lewis felszólítására sokan hallgattak, és elárasztották a brit energiaszolgáltatók oldalait és telefonos ügyfélszolgálatát a bejelentések.

Az eredmény hasonló volt egy túlterheléses hackertámadáshoz: csütörtökön térdre rogyott a British Gas, az EDF, az E.On, a Shell Energy és néhány további szolgáltató honlapja.

Az E.On feldühödött vezetése magát Lewist vádolta meg:

„Sajnos keményen ütik most az összes szolgáltató oldalát és telefonos ügyfélszolgálatát. Martin ismét példátlan érdeklődést generált, és

megbénította Nagy-Britanniát.

Ha válaszolnak privát üzenetünkre, akkor segíthetünk” – állt a cég egyik Twitter-bejegyzésében. A szöveg válasz volt egy újságírói kérdésre és a cég később gyorsan törölte.

„Akkor, csak a rend kedvéért: maguk Martin Lewist vádolják a lebénult weboldalukért, mert azt mondta az embereknek, hogy látogassák meg” – írta James Felton humorista. Maga a pénzügyi guru is előkerült, és gyorsan továbbtweetelte az időközben eltűnt üzenet fotóját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×