eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
VYSNE NEMECKE, SLOVAKIA - FEBRUARY 25: Minister of Interior Roman Mikulec (L), Prime minister Eduard Heger (C) and Minister of Defece Jaro Na (R) walk through the customs area before they will start the press conference on February 25, 2022 in Vysne Nemecke, Slovakia. On February 24, 2022 Russia began a large-scale attack on Ukraine, with explosions reported in multiple cities and far outside the restive eastern regions held by Russian-backed rebels. (Photo by Zuzana Gogova/Getty Images)
Nyitókép: Zuzana Gogova/Getty Images

Szlovákia: a lakosságnak megy, a politikának nem

A bősi vízerőmű tőszomszédságában található menekültszállóban már közel hétszáz ukrán menekültet szállásoltak el, szabad hely már csak nehezen akad az újonnan érkezőknek. Az elmúlt napokban tucatjával szállították ide a menekülteket a szlovák–ukrán határról. Szlovákia keleti végében, Kassán pedig már 3 ezren kértek ideiglenes menedéket. A lakossági összefogás példáját úgy tűnik, a politikusoknak nem sikerül elsajátítaniuk. Az ellenzéki Smer ugyanis indítványozta Roman Mikluec belügyminiszter visszahívását, amiért szerintük nem tudott megbirkózni az ukrajnai háború által okozott menekültválsággal, amelynek a koordinálását kisebb magáncégekre bízta.

A bősi menekültszálló legfiatalabb lakója még nincs egy hónapos, a legidősebb pedig már elmúlt kilencven éves. Közel 700 ágyat már elfoglaltak az Ukrajnából érkező menekültek, már csupán három szabad szoba maradt az épületben. „692 személyt tartunk számon, köztük 284 gyereket” – tájékoztatott Klára Ševčíková, a menekültszálló igazgatója. A bősi komlexumba naponta tucatjával érkeznek az önkéntesek, akik főleg ruhát és más szükséges tárgyakat hoznak a rászorulóknak. Az idegenrendészeti hivatallal együttműködve egy információs központot is kialakítottak, ahol segítenek eligazodni az ukránoknak a hivatali ügyintézésben. „Előbb nyilvántartásba vesszük az érkezőket, kitöltjük velük a szükséges nyomtatványokat, segítséget nyújtunk a számukra a munkahivatalban, ha kell, a fogorvosnál, orvosnál” – tájékoztatott a helyszínen tolmácsként dolgozó Galina Sadloňová.

A bősi önkormányzat is igyekszik segítséget nyújtani a menekülteknek, de a több mint 160 iskoláskorú ukrán gyermek mindegyikét nem tudják elhelyezni a környékbeli iskolákban. Nincs rá kapacitás. Ezért úgy döntöttek, hogy hamarosan helyben, vagyis a menekültszállón nyitnak új osztályokat. Mészáros Árpád, Bős alpolgármestere elmondta, már megkezdték a tanárok toborzását. Tervben van az is, hogy újabb 200 hellyel növeljék a már majdnem megtelt menekültszálló befogadóképességét. Ehhez az épület oldalsó pavilonját kéne szabaddá tenni, melyben jelenleg a bősi vízerőmű rekonstrukciós munkálatait végző munkások laknak.

Szlovákia ellenkező szegletében, a keleti Kassán már csaknem háromezren kértek ideiglenes menedéket. A városi önkormányzat a saját weboldalán úgy tájékoztatott, hogy az első menekülthullámot már maguk mögött tudják. Míg a múlt hét néhány napján 2500 ember váltotta egymást a Vörös csillag fürdőben kialakított kassai menekültközpontban, addig ez a szám mára napi 500 körül stabilizálódott.

„Az Ukrajnából érkező menekültáradat megindulásakor többségében olyan emberek érkeztek, akik tovább tudtak utazni az Európai Unió nyugati államaiba, most viszont már olyanok jönnek, akik Ukrajna keleti régióiból kénytelenek elmenekülni a háború borzalmai elől” – közölte Roman Dohovič, Kassa humanitárius segítségnyújtásért felelős megbízottja.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök videóüzenetben mondott köszönetet mindenkinek – magánszemélyeknek, karitatív és civil szervezeteknek –, hogy segítséget nyújt a háború elől menekülők számára.

„Az elmúlt egy hónap alatt mindannyian ráébredhettünk, hogy a béke és a biztonság már nem magától értetődő dolgok, és nincsenek ingyen”

– figyelmeztetett Čaputová. Úgy tűnik azonban, hogy az államfő összefogásra buzdító szavait a kormányoldal és az ellenzék már kevésbé szívlelte meg. Az ellenzéki Smer ugyanis indítványozta Roman Mikluec belügyminiszter visszahívását, amiért szerintük nem tudott megbirkózni az ukrajnai háború által okozott menekültválsággal, amelynek a koordinálását egy magáncégre bízta, anélkül, hogy előtte versenypályázatot hirdetett volna. A belügyminiszter leváltásáról a jövő héten szavazhat a parlament.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×