eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Corona crisis - lockdown - FFP2 mask lies on a table in a street in Steyr, Austria, Europe
Nyitókép: Spitzt-Foto/Getty Images

Karnyújtásnyira a jelentős lazítástól a csehek és a szlovákok

Csehország csütörtöktől megszüntette a Covid-19 elleni védettségi igazolások ellenőrzését a vendéglőkben, a szolgáltató szektorban és a tömeges kulturális és sportrendezvényeken, március elsejétől pedig csak nagyon kevés koronavírus elleni óvintézkedés marad érvényben – gyakorlatilag csak a maszkviselés lesz kötelező az országban. Szlovákia is fokozatosan enyhít az óvintézkedéseken. Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter úgy fogalmazott, várhatóan március végén térhet vissza az élet a megszokott kerékvágásba Szlovákiában.

„Március elsejétől gyakorlatilag a maszkviselés lesz az egyetlen kötelezően betartandó óvintézkedés Csehországban” – közölte Petr Fiala kormányfő, akinek kabinetje úgy döntött, hogy csütörtöktől már nem kérik el az emberektől a védettségi igazolásukat a tömeges kulturális és sportrendezvényeken, sem a szolgálató szektorban és a vendéglőkben. Ezzel egyidejűleg fokozatosan több embert engednek be a rendezvényekre, ahol azonban az FFP2-es arcmaszk viselése továbbra is kötelező lesz.

A cseh miniszterelnök úgy tájékoztatott, hogy az új fertőzöttek számának alakulása, illetve a kórházi kezelést igénylők számának alakulása alapvetően megfelel a szakértők elvárásainak. Több egészségügyi szakértő és járványügyi szakember ugyanakkor vitatja a korlátozások feloldását, és bírálja a kormányt, mert az szerintük túl gyorsan oldja fel az óvintézkedéseket. Rastislav Madar, az egészségügyi tárca speciális járványügyi szakbizottságának vezetője kijelentette:

a korlátozások feloldása előtt a kormány az ő véleményüket nem kérte ki.

Csehországban a 65 éven felüliek képezik az új fertőzöttek mintegy 7 százalékát. A cseh kórházakban jelenleg megközelítőleg 3500 koronavírusos beteget kezelnek, az ápoltak között viszont magas, mintegy 2500 az idősek aránya.

A csehekhez hasonlóan a szlovákok is a fokozatos enyhítésben bíznak. Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter szerint várhatóan március végén térhet vissza az élet a megszokott kerékvágásba. „Nagyjából március végén olyan rezsimet vezethetnénk be, amely lehetővé tenné az emberek megszokott életvitelét” – fogalmazott a tárcavezető.

Eduard Heger szlovák kormányfő megjegyezte, ugyan a pozitivitás Szlovákiában emelkedik, semmi olyan nem történik, amire nem lehetett számítani. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a gépi lélegeztetést igénylők száma csökken. Megerősítette, hogy tárgyaltak a szakértői konzíliummal, és megállapodtak abban, hogy ha látni fogják a járvány tetőzését, majd várhatóan tíz nap múlva a csökkenését, akkor jelentős lazításra lehet számítani. Pontos időpontot Eduard Heger nem említett, de feltételezi, hogy minden korlátozást feloldhatnak. A miniszterelnök újfent megjegyezte, hogy a koronavírus elleni védőoltás nyújtja a legnagyobb védelmet és ellenállóképességet.

Az egészségügyi miniszter mindezt azzal egészítette ki, hogy a Novavax cég új vakcinájára való regisztráció körülbelül egy héten belül megkezdődhet. Vladimír Lengvarský reméli, hogy a kétdózisú vakcina növelni fogja az oltás iránti érdeklődést. Szlovákia összesen 600 ezer adagot rendelt a Novavaxtól az új koronavírus elleni vakcinából. A védőoltást február végén szállítanák az országba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×