INFORÁDIÓ
2022. január 24. hétfő
Timót

törökország

drágulás

infláció

pénzromlás

török líra

kamatcsökkentés

A masked pedestrian walks by an advertisement showing Turkish lira banknotes on Istiklal Street in Istanbul, Turkey, on Monday, Dec. 20, 2021. Turkeys emergency measures to bolster the volatile lira are in effect an interest rate hike in disguise, leaving the government budget more vulnerable to future currency shocks. Photographer: Moe Zoyari/Bloomberg via Getty Images

Sokkolóan magas szintre ugrott az infláció Törökországban

A török lakosság számára az élelmiszer és az italok az idén 44 százalékkal drágultak.

December végére már 36,1 százalékon állt a török inflációs ráta. Ilyen mértékű pénzromlásra egyszer sem volt még példa Recep Tayyip Erdogan 19 éves uralma alatt.

Kommentátorok szerint a sok polgár számára elviselhetetlen drágulást hozó infláció nagyon is tudatos lépések eredménye: Erdogan „unortodox” kamatcsökkentési politikáját okolják érte.

Mint azt a török statisztikai intézet hétfőn közölte, csak decemberben több mint 13 és fél százalékkal ugrottak meg a fogyasztói árak. Ezt azt jelenti, hogy ennyivel ért kevesebbet a törökök havi fizetése, illetve megtakarított pénze – jegyezte meg a Reuters.

Az elmúlt év folyamán a török líra 44 százalékot vesztett értékéből a dollárhoz képest,

miközben a központi bank, Erdogan hitelezést és az exportot első helyen kezelő politikájának engedelmeskedve visszavágta a kamatokat.

Mindez hatalmas ingadozásokhoz vezet a nemzeti valuta árfolyamában: például hétfőn a líra először 5 százalékot vesztett, majd 3 százalékot visszanyert az értékéből. Egyes elemzők már arra számítanak, hogy tavaszra

50 százalékos lesz az infláció, hacsak nem változtatnak drasztikusan a monetáris politikán.

„A kamatokat azonnal és agresszív módon emelni kell” – sürgette Özlem Derici Sengül, az isztambuli Spinn Consulting nevű cég alapítója a Reutersnek nyilatkozva.

A nemzeti bank azonban valószínűleg nem tesz semmit, és márciusra 40-50 százalékos lesz az infláció, amit tovább tüzel majd, hogy valószínűleg 50 százalékkal emelik a minimálbért – tette hozzá.

Erdogan elnök a honfitársai által átélt dráma ellenére makacsul tartja magát az elképzeléséhez: „Egy dolog foglalkoztat, az export, az export és az export” – mondta egy beszédében, gyorsan az előtérbe tolva a nagy eredményt, hogy a kereskedelmi adatok szerint kormányzása alatt 600 százalékkal nőtt a török export. Azért annyit hozzátett, hogy „sajnálja”, hogy a törököknek ilyen magas inflációt kell átélniük, és azt ígérte amilyen gyorsan csak lehet, egy számjegyűre szorítja le a pénzromlást.

A nemzeti bank Erdogan által kinevezett új vezetése szeptember óta 19 százalékról 14 százalékra vágta le a kamatlábat, elijesztve a befektetőket és megtakarítókat.

Megugrott az import cikkek ára, egy év alatt 80 százalékkal.

Közben sok isztambuli lakos állt sorba 50 százalékos, akciós áron megvehető kenyérért és sokan hagytak fel a korábban természetes dolognak tűnő kávéházi vizitekkel.

Nyitókép: Bloomberg/Getty Images

Kapcsolódó hang

Sokkolóan magas szintre ugrott az infláció Törökországban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018