INFORÁDIÓ
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv

koronavírus

szlovákia

lezárás

meghosszabbítás

Vizsgálati mintát vesznek koronavírus-tesztre egy férfitől az egyik tesztállomáson Pozsonyban 2021. november 25-én. A szlovák kormány a koronavírus-járvány terjedése miatt három hónapra szükséghelyzetet vezetett be, valamint két hétre kijárási tilalmat rendelt el. Az emberek csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat, az alapvető fogyasztási cikkek és gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre és iskolába, az oltóhelyre, illetve tesztelésre való el utazás céljából.

Vesztegzár Szlovákiában: jön az újabb szigorítás

Szlovákiában a szakértőkből álló konzílium a lezárások december 16-ig történő meghosszabbítását javasolja a kormánynak.

Nem javult a járványhelyzet Szlovákiában a lezárások november 25-i bevezetése óta, a kórházban ápolt betegek száma ezekben a napokban 3400 körül mozog. „A kórházak naponta 375 új koronavírus-fertőzött pácienst vesznek fel. Ez 25 pácienssel több, mint a napi átlag egy héttel ezelőtt” – összegezte az adatokat Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

A szakértői konzílium szükségszerűnek tartja, hogy intenzívebben ellenőrizzék a kijárási tilalom betartatását, a vonatokra és a távolsági buszokra pedig ne engedjék fel azokat, akik nincsenek beoltva vagy nincs a betegség leküzdéséről szóló igazolásuk, illetve negatív tesztjük. A konzílium ezért azt tanácsolja a kormánynak, hogy

hosszabbítsa meg a lockdown időszakát december 16-áig.

Ezzel egyetértenek a kimerült orvosok is.

Peter Sabaka infektológus viszont arra figyelmeztet, hogy ez nem mehet az oltás rovására. „Hogy ne dühítsük fel még jobban az oltottakat, lehet, hogy kivételt kell adni az oltottaknak, és ezzel szemben be kell keményíteni az oltatlanokkal” – mondta az infektológus. Ezt szeretné néhány kormánypárt is életbe léptetni. Jana Bittó Cigániková, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy a mindenkire – tehát az oltottakra és az oltatlanokra egyaránt – vonatkozó lezárások ötletét az SaS kormánypárt nem támogatja. Viera Leščáková, a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí képviselője szintén az oltottak bizonyos mértékű szabadságáról beszélt. „Meg kell különböztetnünk az oltottakat és az oltatlanokat” – fogalmazott.

Boris Kollár szlovák házelnök szerint be kellett volna zárni az iskolákat is. A Sme rodina párt vezetője elmondta, hogy a járványgörbe nem fog megtörni, ha nyitva maradnak az iskolák. Jelezte, hogy pár napos hosszabbítást elfogadhatónak tart, hogy aztán karácsony előtt enyhíthessenek az intézkedéseken és kinyithassanak a boltok. Azt mondta, sajnálja, hogy míg a kisvállalkozóknak zárva kell lenniük, addig a multik nyitva tarthatnak és mindent árulhatnak. Kijelentette, hogy pártja elutasítja az oltás kötelezővé tételét, és ő maga sem fogja azt megszavazni.

Másképp látja ezt Eduard Heger miniszterelnök, aki szerint

a járványból a 60 év felettiek kötelező oltása jelenti a kiutat.

A kormányfő a közösségi profilján azt írta, a pandémiáról annak kell döntenie, aki viseli a felelősséget, és a szakértőkkel kell tárgyalnia. Úgy fogalmazott, a járványhelyzet kezelése nem politikai kérdés, a tények és tapasztalatok alapján, a szakértői véleményekkel összhangban kell cselekedni. A szlovák miniszterelnök is úgy látja, hogy a lockdown-t nem mindenkire vonatkozóan kell meghosszabbítani. „Ha lesz valamilyen enyhítés, akkor csak az oltottak és a betegségen átesettek számára” – tette hozzá Eduard Heger. A szakértői konzílium javaslatairól szerdán tárgyal a kormány.

Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Kapcsolódó hang

Vesztegzár Szlovákiában: jön az újabb szigorítás
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szepessy László

Tavaly márciusban végeztek rajta életmentő műtétet, de a rák ismét megtámadta a szervezetét....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018