eur:
393.07
usd:
368.01
bux:
67153.21
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Hogyan lehet pénzt mosni angol fociklub vásárlásával?

Bűnözői múlttal is lehet angol futballklubot venni és így pénzt tisztára mosni, sőt – ezt állítja az al-Dzsazíra nyomozása, amely egy kétes hírű angol közvetítőt ugratott be.

Az hogy az angol futball a gazdagok és az oligarchiák egyik kedvenc játékszere, senkinek nem titok. Az viszont, hogy a klubvásárlást kétes eredetű jövedelmek legalizálására is lehet használni, talán már kevésbé ismert. A katari székhelyű, és angolul is sugárzó al-Dzsazíra azt állítja, hogy az utóbbi tevékenység bizonyítékaira bukkant nyomozásában, és az eredményeket most az Emberek, akik a futballt árusítják című műsorában ismertette.

A médium oknyomozó részlegének munkatársai egy fiktív és gazdag kínai bűnöző ügynökeinek adták ki magukat. Kapcsolatba léptek a „varázslóval”, másnéven Christopher Samuelson alapkezelővel és ügynökkel, akit egyesek úgy emlegetnek, hogy még „egy elefántot is el tud tüntetni”. Samuelson segített nekik abban, hogy szinte teljesen végig futtassák a Derby County, Anglia legrégebbi futballklubjának megvásárlását.

Ezt annak tudatában tette, hogy nyíltan megmondták neki:

a fiktív kínai vevőt távollétében hét év börtönre ítélték kenőpénzek és pénzmosás miatt,

és hogy az illető, Mr X. Makaón keresztül csempészett ki pénzt Kínából. Ezt a pénzt szeretné most tisztára mosni egy focicsapat megvásárlásával – mondták a befolyásos üzletkötőnek.

Samuelsont mindez nem zavarta, pedig az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokság (EFL) szabályai szerint 12 hónapnál hosszabb, büntetését le nem töltött személy nem vehet klubot. Felvetette, hogy Mr X. két kisebb befektető mögé „bújhat el”, úgyhogy az „álvevők” egy offshore cégen keresztül „kezelnék” Mr X. részvényeit.

„Nyomást tudok gyakorolni a futball-ligára. Megoldjuk”

– mondta Samuelson, aki a Derby Countyhoz is bejutatta a tényfeltáró riportereket.

Mint azt az al-Dzsazíra megjegyezte, Samuelsonnak már megvan a kellő gyakorlata: cégei Boris Berezovszkij és „Badri” Patarkasvili oligarchák többszáz millió dollárját mozgatták ki a volt Szovjetunió területéről. 2016-ban az Everton futballklub megvételét szervezte meg, de ez dugába dőlt, amikor valakik kiszivárogtatták a vevő, Boris Zingarevics nevét. 2012-ben és '16-ban viszont sikeresen vett részt a Reading és az Aston Villa eladásában. Az új tulajdonosok ezek után a tönk szélére juttatták a klubokat.

Samuelson elmondta a magukat álcázó riportereknek, hogy bevet gyakorlata volt újságírók és a futball-liga telefonjainak lehallgatása. Majd hozzátette:

azt is el tudja intézni, hogy az elítélt vásárló – megint csak a szabályok kijátszásával – ciprusi, tehát uniós útlevélhez jusson.

Samuelson jogászai közben azt állították: soha nem mondták meg ügyfelüknek, hogy egy elítélt bűnöző pénzmosási ügyletében segédkezett volna.

Maga az al-Dzsazíra nyomozás közben hasonló „receptet” követett, mint a BBC és más nyugati médiumok, magukat álcázó riportereinek leleplező műsorai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×