eur:
393.32
usd:
367.58
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Andrej Babis cseh miniszterelnök a parlament prágai üléstermében 2021. június 3-án, amikor a képviselők a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szavaznak.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Átvehetik a hatalmat a Kalózok a cseh parlamentben

Négy hónappal a képviselőházi választás előtt a „kalózok és a polgármesterek” – azaz a Cseh Kalózpárt és a Polgármesterek és Függetlenek pártja választási koalíció a legnépszerűbb Csehországban. Andrej Babiš kormányfő ANO mozgalma a harmadik helyen áll, koalíciós partnere pedig nem éri el a küszöböt.

A Kantar CZ ügynökség a közszolgálati Cseh Televízió számára készített országos felmérést, melyből az derült ki, hogy ha június elején tartották volna a képviselőházi választást Csehországban, akkor a 200 tagú parlamenti alsóházba összesen hat párt és választási koalíció került volna be.

A felmérés szerint

  • az élén a Cseh Kalózpárt és a Polgármesterek és Függetlenek pártja alkotta választási koalíció áll 26 százalékos eredménnyel.
  • A második helyen a három jobboldali párt alkotta Spolu – magyarul Együtt – választási koalíció végezne 21,5 százalékkal. Ezt a szövetséget az ODS, a TOP 09, és a KDU-ČSL triója alkotja.
  • Andrej Babiš kormányfő ANO mozgalma jelenleg a harmadik helyen áll. A mozgalomra a megkérdezettek 20 százaléka voksolna.
  • A bevándorlás ellenes Közvetlen Demokrácia Pártja, az SPD 10 százalékkal a negyedik,
  • a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja 5,5 százalékkal az ötödik,
  • míg a korrupcióellenes programmal kampányoló Prísaha – magyarul Eskü – mozgalom öt százalékkal hatodikként kerülne be a képviselőházba. A Prísaha mozgalmat Robert Šlachta, a cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának egykori parancsnoka alig néhány hónapja alapította.
  • A kormánykoalíció kisebbik tagja, a Cseh Szociáldemokrata Párt, a ČSSD támogatottsága már hosszabb ideje a parlamenti küszöböt jelentő 5 százalék alatt mozog. Az aktuális felmérés szerint 3 százalékon áll.

Az első két helyen tanyázó két ellenzéki választási koalíció, tehát a „kalózok” és a „polgármesterek”, valamint a Spolu egyaránt azt hangsúlyozza, hogy célja Andrej Babiš eltávolítása a hatalomból.

Az ellenzék széles körű korrupcióval vádolja a kormányt. Ebben a témában az Európai Parlamentre is hivatkoznak, miután a plénum elfogadta a cseh miniszterelnök összeférhetetlenségéről szóló állásfoglalást.

Az Európai Bizottság április végén állapította meg, hogy Andrej Babiš az ország vezetőjeként befolyásolja a tulajdonában lévő Agrofert holding működését, és ő a haszonélvezője a cégeihez irányuló állami és uniós támogatásoknak. Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy a miniszterelnök által irányított vállalatoknak történő további folyósítást le kell állítani mindaddig, amíg az összeférhetetlenségi ügy meg nem oldódik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×