INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

csehország

parlamenti választások

közvélemény-kutatás

kormányváltás

andrej babis

Andrej Babis cseh miniszterelnök a parlament prágai üléstermében 2021. június 3-án, amikor a képviselők a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szavaznak.

Átvehetik a hatalmat a Kalózok a cseh parlamentben

Négy hónappal a képviselőházi választás előtt a „kalózok és a polgármesterek” – azaz a Cseh Kalózpárt és a Polgármesterek és Függetlenek pártja választási koalíció a legnépszerűbb Csehországban. Andrej Babiš kormányfő ANO mozgalma a harmadik helyen áll, koalíciós partnere pedig nem éri el a küszöböt.

A Kantar CZ ügynökség a közszolgálati Cseh Televízió számára készített országos felmérést, melyből az derült ki, hogy ha június elején tartották volna a képviselőházi választást Csehországban, akkor a 200 tagú parlamenti alsóházba összesen hat párt és választási koalíció került volna be.

A felmérés szerint

  • az élén a Cseh Kalózpárt és a Polgármesterek és Függetlenek pártja alkotta választási koalíció áll 26 százalékos eredménnyel.
  • A második helyen a három jobboldali párt alkotta Spolu – magyarul Együtt – választási koalíció végezne 21,5 százalékkal. Ezt a szövetséget az ODS, a TOP 09, és a KDU-ČSL triója alkotja.
  • Andrej Babiš kormányfő ANO mozgalma jelenleg a harmadik helyen áll. A mozgalomra a megkérdezettek 20 százaléka voksolna.
  • A bevándorlás ellenes Közvetlen Demokrácia Pártja, az SPD 10 százalékkal a negyedik,
  • a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja 5,5 százalékkal az ötödik,
  • míg a korrupcióellenes programmal kampányoló Prísaha – magyarul Eskü – mozgalom öt százalékkal hatodikként kerülne be a képviselőházba. A Prísaha mozgalmat Robert Šlachta, a cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának egykori parancsnoka alig néhány hónapja alapította.
  • A kormánykoalíció kisebbik tagja, a Cseh Szociáldemokrata Párt, a ČSSD támogatottsága már hosszabb ideje a parlamenti küszöböt jelentő 5 százalék alatt mozog. Az aktuális felmérés szerint 3 százalékon áll.

Az első két helyen tanyázó két ellenzéki választási koalíció, tehát a „kalózok” és a „polgármesterek”, valamint a Spolu egyaránt azt hangsúlyozza, hogy célja Andrej Babiš eltávolítása a hatalomból.

Az ellenzék széles körű korrupcióval vádolja a kormányt. Ebben a témában az Európai Parlamentre is hivatkoznak, miután a plénum elfogadta a cseh miniszterelnök összeférhetetlenségéről szóló állásfoglalást.

Az Európai Bizottság április végén állapította meg, hogy Andrej Babiš az ország vezetőjeként befolyásolja a tulajdonában lévő Agrofert holding működését, és ő a haszonélvezője a cégeihez irányuló állami és uniós támogatásoknak. Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy a miniszterelnök által irányított vállalatoknak történő további folyósítást le kell állítani mindaddig, amíg az összeférhetetlenségi ügy meg nem oldódik.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Átvehetik a hatalmat a Kalózok a cseh parlamentben
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018